Běloruska Sabalenková: Zákaz ve Wimbledonu nic nezměnil. Válku nikdo nepodporuje

- Radek Štohl

Doplatila na rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu, na třetím grandslamu uplynulého roku si nezahrála. Stejně jako její běloruští krajané a tenisté z Ruska. Rodačka z Minsku Aryna Sabalenková se zkraje letošní sezony vrátila k tehdejšímu rozhodnutí, které jí znemožnilo obhajovat semifinále dvouhry.

Už to trvá dlouhých deset měsíců. Konec války na Ukrajině, která se rozpoutala vinou ruské agrese a podpory běloruského režimu, však stále vypadá v nedohlednu. Podle trojnásobné grandslamové semifinalistky singlu by se politika a sport neměly míchat dohromady.

„Zakázat nám hrát ve Wimbledonu bylo špatné rozhodnutí, nikdo z nás totiž válku nepodporuje. Nikdo!“ rozzlobila se čtyřiadvacetiletá tenistka. „Změnilo se něco? Vůbec nic. To je na celé záležitosti nejsmutnější,“ posteskla si Sabalenková.

„Chtějí po nás, abychom o tom mluvili nahlas. Proč bychom to ale neustále měli všude vykřikovat? Ničemu to nepomůže,“ domnívá se. „Jsme pouze tenisté, kteří hrají svůj oblíbený sport. O politiku nám nejde. Kdybychom s tím vším něco mohli udělat, tak se tak stane. Máme na to nulový vliv.“

Aktuálně pátá hráčka žebříčku dvouhry i přes loňskou neúčast v All England Clubu zažila vydařenou sezónu 2022 – mimo jiné uhrála semifinále na US Open, na Turnaji mistryň došla až do finále. Nyní věří, že v letošním roce už ve Wimbledonu nastoupí.

„Pevně v to doufám, už jen kvůli těm lidem a úžasné atmosféře. Pokud nám to opět zakážou, tak rozhodnutí pořadatelů už řešit nebudu. Pouze mi budou chybět tamní lidé,“ uzavřela Aryna Sabalenková, která sezónu 2023 zahájí tento týden v Adelaide.