Odpočívej v pokoji, Pelé. Brazilci na United Cupu uctili fotbalovou legendu

- Michal Hladký

Odchod Pelého do fotbalového nebe zasáhl celý svět. Obzvlášť těžce se s jeho smrtí vyrovnává jeho rodná Brazílie, jejíž tenisoví reprezentanti v posledních dvou dnech zápolili na australském United Cupu proti Itálii. Svému soupeři podlehli 2:3 na zápasy, nicméně svými výkony dokázali uctít nejlepšího fotbalistu všech dob. A to je hlavní.

„Myslím si, že nejen nám, ale také celé Brazílii a světu bude chybět. Byl to skvělý člověk, fantastický ambasador fotbalu a sportu obecně,“ řekla Luisa Stefaniová po konci utkání, ve kterém po boku Rafaela Matose porazila duo Rosatellová, Berrettini výsledkem 6:4, 6:7(4) a 10:4.

V závěrečné smíšené čtyřhře už o nic nešlo. Stav byl rozhodnutý, na druhou stranu bez vítězství v zápase by Stefaniová nemohla předat světu svou zprávu.

„Spojoval lidi z různých míst a kultur, což je něco, o co se tímto turnajem všichni snažíme. Dnes jsme hráli, abychom ho společnosti uctili. Odpočívej v pokoji, Pelé,“ zavzpomínala na trojnásobného mistra světa.

Pelé, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento, zemřel ve čtvrtek na klinice v Sao Paulu. Jeho zdravotní stav se v posledních týdnech značně zhoršoval, kromě rakoviny tlustého střeva se potýkal i se špatnou funkcí ledvin a srdce.

Brazilský fotbalista ve své kariéře nastřílel 1284 gólů a je často označován za nejlepšího hráče všech dob. S Brazílií ovládl mistrovství světa v letech 1958, 1962 a 1970. Právě v roce 1962 se ve finále turnaje jihoamerický celek střetl s Československem, které brazilští reprezentanti porazili 3:1.

Skupina E (Brisbane)
Itálie – Brazílie 3:2
Martina Trevisanová – Beatriz Haddadová Maiaová 2:6, 0:6
Lorenzo Musetti – Felipe Meligeni Alves 6:3, 6:4
Matteo Berrettini – Thiago Monteiro 6:4, 7:6(7)
Lucia Bronzettiová – Laura Pigossiová 6:0, 6:2
Rosatellová, Berrettini – Stefaniová, Matos 4:6, 7:6(4), 4:10