Divoká karta pro Thiema, Australian Open si zahraje i dvojice francouzských talentů

- Michal Hladký

Dalších pět divokých karty uděleno. Pořadatelé nadcházejícího Australian Open ukázali na Dominica Thiema, finalistu turnaje z roku 2020 a bývalého třetího hráče světového žebříčku. Hlavní soutěž australského grandslamu si zahrají i Američané Christopher Eubanks s Taylor Townsendovou či francouzské duo Diane Parryová, Luca Van Assche.

Po roční pauze se Dominic Thiem znovu představí na rozpálených betonech u protinožců. Od organizátorů australského grandslamu obdržel divokou kartu, a tak bude mít bývalý třetí hráč světového žebříčku možnost zopakovat sezonu 2020, kdy na Australian Open dokráčel až do finále.

Současně 102. tenista planety se vloni na konci března vrátil na kurty poté, co bojoval se zraněním zápěstí. Nejdříve se výsledkově trápil, vždyť sedmkrát po sobě vypadl v 1. kole. Následně už Rakušan začal konkurovat těm nejlepším, na podniku v Gstaadu dokráčel do semifinále, do stejné fáze turnaje pak ještě prošel v Gijónu a Antverpách.

Divokou kartu pořadatelé přiřkli i Američanům Christopheru Eubanksovi a Taylor Townsendové. První zmíněný se od letošního ledna posunul o více než 100 pozic na současnou 123. příčku, Townsendová (133.) si v tomto roce pak po boku Caty McNallyové zahrála finále deblu na US Open. Navíc je bývalou juniorskou světovou jedničkou, která na mládežnickém Australian Open ovládla v roce 2012 singl i debl.

V juniorském rankingu ITF vystoupala na nejvyšší stupínek i další volba pořadatelů – dvacetiletá Francouzka Diane Parryová (112.). Nejnovější pětici rozdaných divokých karet uzavřel její krajan Luca Van Assche (139.), osmnáctiletý talent a vítěz juniorského French Open, jenž vloni hned čtyřikrát prošel do finále challengerů.

Držitelé zbývajících divokých karet (dva muži a dvě ženy) budou oznámeni v příštím týdnu. Hlavní soutěž Australian Open začíná 16. ledna, přičemž finále mužské dvouhry uzavře úvodní grandslam sezony 29. ledna. Už dříve obdrželi divokou kartu Australani Olivia Gadecká, Talia Gibsonová, Storm Hunterová, Rinky Hijikata, Jason Kubler, Alexei Popyrin a Američanka Venus Williamsová.