United Cup: Kvitová skolila světovou trojku, šanci na obrat zhatilo zranění Macháče

- Redakce

Čeští tenisté se na týmovém United Cupu o senzační obrat proti americkým favoritům nepostarali. Šanci na zvrat vykřesala cennou výhrou nad světovou trojkou Pegulaovou Petra Kvitová, naděje ale definitivně pohasla poté, co musel Tomáš Macháč vinou zranění skrečovat slibně rozehraný duel s Tiafoem. Další vystoupení čeká svěřence kapitána Jiřího Vaňka už v sobotu, kdy rozehrají sérii s Německem.

Kvitová skolila po obratu světovou trojku!
Petra Kvitová (16.) vstoupila do nové tenisové sezony hodně cenným skalpem. Na týmovém United Cupu v Sydney zdolala za rovné dvě hodiny 7:6(6) a 6:4 světovou trojku Jessicu Pegulaovou (3.) a snížila stav série se Spojenými státy na 1:2.

První sada byla jako na houpačce. Kvitová za stavu 5:4 neproměnila na příjmu celkem šest setbolů, aby následně poprvé přišla o servis a prohrávala 5:6 a 0:40. Češka se přesto skrze čtyři odvrácené setboly dostala do tiebreaku, v němž se blýskla dalším obratem z 3:6 na 8:6. Do druhého dějství vstoupila Kvitová dvěma brejky v řadě, a byť z jejího náskoku 3:0 Pegulaová záhy dva gemy ukrojila, výhodu druhého brejku už dvojnásobná wimbledonská šampionka po zbytek utkání ustřežila.

Rozjetého Macháče zastavilo zranění, Češi s USA prohráli
Hodně nešťastnou premiéru si na United Cupu odbyl Tomáš Macháč (97.). Dvaadvacetiletý Čech hrál v Sydney fantastický zápas a byl krůček od toho, aby dostal silně favorizovaného Francese Tiafoea (19.) do rozhodujícího setu. Za stavu 3:6 a 4:2 se ale Macháč nepříjemně zranil, když si při reakci na úder do protipohybu nehezky zvrtl kotník a skončil na zemi. Přivolán byl ihned fyzioterapeut, a ačkoliv to zprvu vypadalo, že by mohl Macháč v utkání pokračovat, po konzultaci se zbytkem týmu duel skrečoval.

Bouzková s Lehečkou dobře rozehraný mix do vítězného konce nedovedli
Čeští tenisté nastoupili na United Cupu za již rozhodnutého stavu do závěrečného mixu ve složení Jiří Lehečka, Marie Bouzková. Oba jmenovaní byli americkým favoritům Tayloru Fritzovi a Jessice Pegulaové vyrovnanými soupeři. V krásném utkání prohráli Češi po sympatickém výkonu s protivníky z elitních desítek žebříčků až skrze rozhodující supertiebreak, a to po setech 6:2, 3:6 a 7:10. V rozhodujícím dějství nezužitkovali Lehečka s Bouzkovou slibný náskok 5:2.

Výběr kapitána Jiřího Vaňka tak podlehl v úvodním zápase Spojeným státům, které jsou bookmakery sázkových kanceláří pasovány do role největšího favorita na titul, poměrem 1:4 na zápasy. Příštím soupeřem našich tenistů bude Německo. Úvodní dvouhry jsou na programu už v noci na sobotu.

Program 2. hracího dne United Cupu

Skupina C (Sydney)
USA – Česká republika 4:1
Jessica Pegulaová – Petra Kvitová 6:7(6), 4:6
Frances Tiafoe – Tomáš Macháč 6:3, 2:4 skreč Macháč
Pegulaová, Fritz – Bouzková, Lehečka 2:6, 6:3, 10:7

Skupina D (Sydney)
Austrálie – Velká Británie 2:3
Maddison Inglis – Harriet Dartová 4:6, 4:6
Jason Kubler – Dan Evans 6:3, 7:6(3)
Stosurová, Peers – Dartová, O'Mara 7:6(4), 6:4

Skupina A (Perth)
Řecko – Bulharsko 4:1
Maria Sakkariová – Viktorija Tomovová 6:3, 6:2
Michail Pervolarakis – Dimitar Kuzmanov 1:6, 1:6
Sakkariová, Tsitsipas – Topalovová, Dimitrov 6:4, 6:4

Skupina F (Perth)
Francie – Argentina 5:0
Caroline Garcíaová – Nadia Podoroská 6:2, 6:0
Adrian Mannarino – Federico Coria 6:1, 6:0
Garcíaová, Roger-Vasselin – Podoroská, Cerundolo 6:2, 6:4

Skupina E (Brisbane)
Itálie – Brazílie 3:2
Matteo Berrettini – Thiago Monteiro 6:4, 7:6(7)
Lucia Bronzettiová – Laura Pigossiová 6:0, 6:2
Rosatellová, Berrettini – Stefaniová, Matos 4:6, 7:6(4), 4:10

Skupina B (Brisbane)
Švýcarsko – Kazachstán 5:0
Stan Wawrinka – Alexandr Bublik 6:3, 7:6(3)
Jil Teichmannová – Žibek Kulambajevová 6:3, 6:2
Teichmannová, Hüsler – Kulambajevová, Bublik 7:6(7), 6:3