Ruud touží oživit norský tenis. Uspořádá Casper Ruud Open

- Jan Vojkůvka

Norský tenis rozhodně nepatří k nejlepším, co se globálního hlediska týče. Casper Ruud to svými výkony ovšem mění, vždyť je světovou trojkou! Za ním ovšem zeje díra. Nor doufá, že by se to mohlo změnit. I kvůli tomu bude v únoru v Oslu pořádat Casper Ruud Open, což bude akce pro norské děti do 14 let.

Casper Ruud je jako světová trojka nejlepším norským tenistou současnosti. Vítěz devíti titulů na okruhu ATP je ve svých 24 letech ovšem takřka úkazem. Norsko nikdy neprodukovalo zrovna hvězdné tenisty, což potvrzuje i díra, která zeje právě za Ruudem.

Druhým nejlepším norským tenistou současnosti je až na 337. místě Viktor Durasovic, jehož maximem byla 298. pozice. Mezi ženami přitom není situaci příliš jiná. Třiadvacetiletá Malene Helgová figuruje až na 321. pozici žebříčku a třicetiletá Ulrikke Eikeriová prakticky uzavírá čtvrtou stovku, přičemž nejvýše byla na rankingu na 206. příčce. Norce se alespoň daří ve čtyřhře, ve které je na 43. místě světa.

Popularita tenisu v Norsku není tak významná jako například v České republice. To se ale Ruud chce pokusit změnit. Za tím účelem bude pořádat Casper Ruud Open od 10. do 12. února v Oslu. Bude se jednat o akci pro všechny norské děti, kterým bylo maximálně 14 let.

Kromě toho, že se bude hrát spousta tenisu, chystá se i bohatý doprovodný program. Celý tým Caspera Ruuda bude udělovat norským dětem rady a poznatky, jak se prosadit ve velkém tenisovém světě či jak pracovat v tréninku.

Akce se pochopitelně zúčastní i sám Ruud, kterého doplní rovněž jeho rodiče. Ti budou mít také setkání s rodiči mladých tenistů, aby odpovídali na jejich dotazy ohledně toho, jak náročné je pomoci svým ratolestem v honbě za úspěchem a profesionální kariérou.

Zda bude mít tento tenisový kemp vliv na to, že Norsku vyrostou další přední tenisté, se ukáže až v budoucnosti. Rozhodně se ale jedná o činnost, která může být hodnocena pouze pozitivně. A potvrzuje se tím, že Casper Ruud získal letos ocenění Stefan Edberg Sportsmanship Award zcela po zásluze.