WTA

Bývalá 11. hráčka světa se propadla na 367. místo. Nyní chce dobýt grandslam

- Radek Štohl

Byl to pro ni dosud nejhorší tenisový rok kariéry. Někdejší 11. hráčka žebříčku dvouhry Anastasija Pavljučenkovová v sezoně 2022 absolvovala pouhé tři turnaje, vinou čehož se propadla až na 367. příčku singlu. Před nadcházejícím ročníkem 2023 by se znovu ráda vrátila mezi nejlepší.

Na Australian Open dokráčela do třetího kola, na konci dubna nezvládla úvodní kolo dvouhry v Madridu. V první polovině května se ještě zúčastnila turnaje v Římě, kde rovněž vypadla po prvním střetnutí singlu. Italskou pouť si alespoň vynahradila titulem ze čtyřhry.

To však bylo z tohoto tenisového roku vše. Pavljučenkovová toho více neodehrála. Vinou zranění kolene. Nyní je však znovu zdravá, dva dny před Štědrým dnem si zahrála World Tennis League, s Igou Šwiatekovou padla ve dvou setech.

Před novou sezonou si neklade malé cíle. „Velmi bych si přála získat grandslam. Je to můj sen, stále mě to žene dopředu. Pochopitelně bych byla ráda  světovou jedničkou, momentálně se ale více soustředím na tituly a velké výsledky," prozradila jednatřicetiletá hráčka. 

Ruská tenistka v grandslamové dvouhře dosud nejdále došla do finále French Open 2021, v boji o titul nestačila na Barboru Krejčíkovou v poměru 1:6, 6:2, 4:6. Ve čtyřhře se nejdále podívala do čtvrtfinále. A to na všech turnajích velké čtyřky.

Velká trofej jí však stále ještě chybí.