Šwiateková ovládla anketu Evropský sportovec roku. V TOP 15 jsou čtyři tenisté

- Radek Štohl

Iga Šwiateková za uplynulý tenisový rok obdržela prestižní ocenění. Aktuální světová jednička ženského žebříčku dvouhry ovládla anketu Evropský sportovec roku, čímž navázala na úspěch Novaka Djokoviče z roku 2021. V elitní patnáctce se za sezonu 2022 umístili čtyři tenisté, včetně Djokoviče.

V podání jednadvacetileté Polky to byla velká jízda. Po semifinálových účastech v Adelaide, na Australian Open a osmifinále v Dubaji rozjela fantastickou vítěznou sérii, která od druhé poloviny února do konce června trvala neuvěřitelných 37 zápasů.

V této době vyhrála turnaje v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu, Římě a na French Open. Ve zbytku sezony ještě dosáhla na trofej z US Open a San Diega, v Ostravě jí chyběl jediný set od zisku dalšího triumfu.

Šwiateková díky parádní sezoně zakončila kalendářní rok 2022 na prvním místě singlového rankingu se ziskem 11 085 bodů. Druhá Uns Džábirová má na kontě 5 055 bodů, třetí Jessica Pegulaová 4 691 bodů.

Za Igou Šwiatekovou se na druhém místě v anketě Evropský sportovec roku umístil tyčkař Armand Duplantis, třetí skončil pilot formule 1 Max Verstappen.

A jak si vedli další zástupci bílého sportu? Čtvrtou pozici obsadil první hráč žebříčku dvouhry ze Španělska Carlos Alcaraz, hned za ním majitel 22 grandslamových titulů Rafael Nadal. TOP 15 uzavřel loňský vítěz Novak Djokovič.