Po boku Haalanda či Bjørndalena. Ruud obdržel jako první tenista v historii prestižní ocenění

- Marek Bartošík

Závěr kalendářního roku patří tradičně nejrůznějším sportovním oceněním v národním, kontinentálním i celosvětovém měřítku. Třetí tenista žebříčku ATP Casper Ruud se stal nejnovějším držitelem zlaté medaile od deníku Aftenposten, kterou dostává nejlepší norský sportovec za uplynulý rok. Čtyřiadvacetiletý Ruud je prvním tenistou v historii, jenž získal zmíněné ocenění.

Biatlonová legenda Ole Einar Bjørndalen, elitní fotbalista Erling Haaland, slavný lyžař Aksel Lund Svindal nebo třeba jeden z nejlepších šachistů historie Magnus Carlsen mají ve své sbírce zlatou medaili od norského deníku Aftenposten, která se udílí už od roku 1933 (s pauzou v letech 1940–1945 kvůli druhé světové válce).

Nejnovějším recipientem prestižního norského ocenění je Casper Ruud, jenž se prosadil v roce, kdy se konaly zimní olympijské hry. Rodák z Osla letos oslavil tři tituly na elitním okruhu a zahrál si finále na Roland Garros, US Open, Turnaji mistrů a Masters v Miami. Vydařenou sezónu zakončil se zápasovou bilancí 51 vítězství a 22 porážek.

Zlatá medaile Aftenpostenu je určena pro nejlepšího norského sportovce za daný rok, odborná komise o třech až pěti členech ji až na výjimky uděluje jednotlivcům. Každý může tuto poctu obdržet pouze jednou za život.

Kromě zmíněné medaile se Ruud nedávno dočkal také ceny Stefana Edberga za fair play, když po 18 letech ukončil hegemonii Rogera Federera a Rafaela Nadala.