Francouzský deník pod palbou kritiky. Zveřejnil největší zklamání sezony

- Jan Vojkůvka

Ne každé hodnocení sezony se setká u tenisové veřejnosti s pochopením. Své o tom ví francouzský deník L'Equipe, který zveřejnil na svém webu největší zklamání uplynulého roku. Podle deníku nejvíce zklamali Jannik Sinner a Emma Raducanuová, což bylo ovšem podrobeno poměrně ostré kritice. A to nejen od tenisových fanoušků.

Ač je pravdou, že senzační vítězka loňského US Open neprožila dobrou sezonu a střídala trenéry jak na běžícím pásu, označit ji takto natvrdo jako největší zklamání sezony je poměrně odvážný počin. Ještě v červenci byla Raducanuová na desátém místě světa, a ač se postupně propadla na 80. místo žebříčku, ve 20 letech má celou kariéru před sebou.

Ještě větší pozdvižení přineslo označení Jannika Sinnera za největší zklamání sezony na mužském okruhu. Světová patnáctka letos vyhrála jeden titul na okruhu ATP a prošla hned třikrát do čtvrtfinále na grandslamu. Právě to ale označil deník L'Equipe jako důvod tohoto jeho zařazení na špici největších zklamání sezony.

Deník na svém webu napsal: „Ve svých třech grandslamových čtvrtfinále se nedokázal ani jednou prodrat do dalšího kola. Byl apatický proti Stefanosovi Tsitsipasovi v Melbourne, nedokázal vyzrát na Novaka Djokoviče ve Wimbledonu, přestože vedl o dva sety, a nakonec byl přemožen Carlosem Alcarazem na US Open v monumentálním zápase.“

Na pomyslném podiu Sinnera doplnili Francouzi Gael Monfils a Ugo Humbert. Mezi ženami pak redakce k Raducanuové zařadila Japonku Naomi Ósakaovou.

Pokud by měl renomovaný deník hledat největší zklamání sezony, tak by se měl podle mnohých poohlédnout jinde. Čtenáři L'Equipe například poukazují na Benoita Paireho či jiné, kteří svými výroky a výkony dělali tenisu ostudu. Jiní ale upozorňují, že stavět veřejně v takto velkých denících s celosvětovým dosahem některé hráče do role zklamání roku, není vůbec prospěšné.

Na to upozornila například sportovní psycholožka Darja Abramowiczová, která spolupracuje se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Nápad na vytvoření takového článku zkritizovala, protože podle ní označení mladých tenistů za zklamání sezony může dotyčné svazovat. Může jim také přinést psychické problémy kvůli domnělému nenaplnění potenciálu. Není totiž pochyb, že se k nim článek z tak věhlasného deníku dostane. Psychicky méně odolnému jedinci může takový článek zbytečně srazit sebevědomí.

„Nápady, jako je tento, jsou samy zklamáním. Proč vůbec zveřejňovali takové žebříčky?“ okomentovala článek L'Equipe Abramowiczová. K jejím slovům se připojila také bývalá světová jednička ve čtyřhře Rennae Stubbsová: „Je to naprosto směšné!“ rozčílila se na sociálních sítích.