Bayerlová si vánoční dárek v Tauranze nenadělila. Postupem do finále však vylepší své žebříčkové maximum

- Jan Vojkůvka

Michaela Bayerlová ani ve druhém letošním souboji o titul nedokázala rozšířit svou sbírku trofejí z okruhu ITF. Druhá nasazená podlehla v noci na sobotu ve finále pětadvacítky v Tauranze turnajové jedničce Katherine Sebovové z Kanady 0:6, 4:6. I tak si ale za postup do finále na Novém Zélandu zapíše nové osobní maximum ve světovém žebříčku, když se na začátku ledna posune ke 330. místu.

Čtyřiadvacetiletá Bayerlová odehrála v novozélandské Tauranze svůj dvacátý turnaj na okruhu ITF v roce 2022. Po povedených výkonech se nakonec probila do svého druhého letošního finále, ale stejně jako na červnovém turnaji v Klostersu nedokázala svou sbírku trofejí rozšířit.

Po třech výhrách bez ztráty setu se dostala do obtíží už v semifinále s Australankou Catherine Auliaovou. S osmou nasazenou prohrávala už 4:6, 2:4 a 15:40, šňůrou devíti gemů v řadě ale dokázala skóre otočit a zabránila tím hrozící překvapivé porážce.

Ačkoliv v semifinále plnila roli favoritky, do finále šla naopak v roli papírové outsiderky a mohla pouze překvapit. Její soupeřkou totiž byla 223. hráčka světa Katherine Sebovová, která v Tauranze neztratila ani set a hrála pravidelně na větších turnajích ITF s mnohem lepšími výsledky.

Proti o rok mladší Kanaďance se nakonec Bayerlová skutečně prosadit nedokázala a prohrála za 70 minut hry 0:6, 4:6. Hlavním problémem přitom byl servis české hráčky, která čelila v utkání šesti brejkbolům a ani jeden nedokázala odvrátit. Přestože se sama prosadila na returnu dvakrát, s šesti ztracenými servisy nedokázala s výsledkem nic udělat. Mrzet ji může především ztráta vedení ve druhém setu, kdy s výhodou dvou brejků vedla 3:0.

Bayerlová doposud triumfovala na okruhu ITF ve dvouhře pětkrát. Naposledy se radovala loni na antukovém turnaji v dánském Frederiksbergu. Postupem do finále v Tauranze však udělala další významný krok ve své kariéře. Vylepší si totiž své žebříčkové postavení a na začátku ledna bude figurovat okolo 330. místa, což bude její nové osobní maximum.