Tenistky dominují ženskému sportu. Světová jednička je však ve výdělcích až pátá

- Jan Vojkůvka

Tenis má dlouhodobě, co se týče výdělků, v ženském sportu takřka výsadní a dominantní postavení. V roce 2022 se mezi desítkou nejvýdělečnějších hráček objevilo hned sedm tenistek. Paradoxem ovšem je, že nejlepší hráčka sezony figuruje v tabulce příjmů až na pátém místě.

Výdělky z tenisu bývají mezi sportovkyněmi tradičně nejvyšší. Ani tak ale už nezáleží na tom, jak dobře tenistka za celý rok hrála, jako spíš na tom, odkud je a na jakém trhu se nachází. Své o tom ví polská tenistka Iga Šwiateková, suverénně nejlepší hráčka roku 2022.

Polka ženskému tenisu dominovala, posbírala přes 11 tisíc bodů a ve světovém žebříčku má před druhou Uns Džábirovou náskok přes 6 tisíc. Přesto je ale v pořadí sportovkyň, které vydělaly v tomto roce nejvíce peněz, až na pátém místě!

Důvodem je samozřejmě především sponzoring a reklama. Šwiateková sice vyhrála Roland Garros, US Open a dalších šest turnajů, díky čemuž vyhrála prize money v hodnotě takřka deseti milionů dolarů, ale zmíněná druhá část jejích příjmů činí jen pět milionů dolarů. Se součtem ve výši 14,9 milionů dolarů obsadila mezi nejvýdělečnějšími sportovkyněmi zmíněné páté místo.

Pomyslnou tabulku ovládla Naomi Ósakaová, která byla letos ve finále v Miami, ale jinak prakticky nic neuhrála. Jelikož ale u sponzorů a z dalších aktivit vydělala 50 milionů, stala se s 51,1 miliony nejbohatší sportovkyní roku.

Také v pořadí druhá Serena Williamsová toho na turnajích moc nevyhrála, přesto její příjmy činily dohromady 41,3 milionu dolarů. Britka Emma Raducanuová je rovněž zářným příkladem, že sponzoring a reklama dělá v tenisu hodně. Oproti Šwiatekové nehrála nic, propadla se na 80. místo světa, přesto vydělala o 3,8 milionu dolarů více.

Mezi desítkou nejvýdělečnějších sportovkyň nalezneme ještě na šestém místě Venus Williamsovou, která letos nevyhrála ani jeden zápas a přesto vydělala 12,1 milionu dolarů, Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou.

Nejlepší netenistkou v tomto pořadí je na třetím místě Eileen Guová, která se věnuje akrobatickému lyžování. Devatenáctiletá rodačka ze San Francisca, která však reprezentuje Čínu a na letošních olympijských hrách vybojovala dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili, si v roce 2022 přišla především díky sponzoringu na 20,1 milionu dolarů.

V nejlepší desítce je ještě na osmém místě gymnastka Simone Bilesová a na desáté pozici golfistka Min-če I.

Nejvýdělečnější sportovkyně roku 2022
1. Naomi Ósakaová (tenis) 51,1 milionu dolarů
2. Serena Williamsová (tenis) 41,3
3. Eileen Guová (akrobatické lyžování) 20,1
4. Emma Raducanuová (tenis) 18,7
5. Iga Šwiateková (tenis) 14,9
6. Venus Williamsová (tenis) 12,1
7. Coco Gauffová (tenis) 11,1
8. Simone Bilesová (gymnastika) 10
9. Jessica Pegulaová (tenis) 7,6
10. Min-če I (golf) 7,3