Každý bod se počítá! Auger-Aliassime pomáhá tisícům dětí v otcově Togu

- Marek Bartošík

Kanadský mladík Félix Auger-Aliassime navazuje na zkušenější tenisové hvězdy svými výkony na kurtu i činností mimo něj. Člen elitní desítky světového pořadí už třetím rokem pomáhá dětem v Togu, odkud pochází jeho otec Sam Aliassime. Nyní se Félix Auger-Aliassime do západoafrické země sám vypravil, aby naživo viděl, jak jeho pomoc zlepšuje tamním dětem život.

Za každý získaný fiftýn od 3. ledna 2020 věnuje Félix Auger-Aliassime 5 amerických dolarů dětem v Togu, dalších 15 dolarů vždy doplní banka BNP Paribas, která se na speciálním projektu pod patronací humanitární organizace Care podílí.

Dvaadvacetiletý Kanaďan vybojoval v posledních třech sezónách, kdy iniciativa #FAAPointsForChange existuje, celkem 16 486 fiftýnů, které se proměnily v částku 329 720 dolarů (přibližně 7,5 milionu korun). Pomoc od kanadské hvězdy dostává více než 2500 dětí v přibližně desítce vesnic.

„Každé dítě má samozřejmě právo snít, chodit do školy, být zdravé a tak podobně. Nicméně je nádherné, když vidím děti v Togu, jak se usmívají a jak sní,“ líčil Auger-Aliassime, jenž nedávno poprvé navštívil vesnice Kagnissi a Piyadè, aby zkontroloval efekt projektu.

Rodák z Montréalu má za sebou nejlepší sezónu své dosavadní kariéry: vyhrál 60 z 87 utkání, získal čtyři singlové trofeje, zahrál si čtvrtfinále na Australian Open a byl součástí vítězných týmů na ATP Cupu, Laver Cupu i v Davis Cupu. Od ledna si polepšil z 11. na aktuální 6. příčku v žebříčku ATP.