Zlatý kanár: Siniaková triumfovala v hlavní kategorii. Lehečka opět získal dvě ocenění

- Marek Bartošík

Za vydařenou sezónu se Kateřina Siniaková dočkala sladké odměny v podobě vítězství v hlavní kategorii ankety OKsystem Zlatý kanár 2022. Společně s Barborou Krejčíkovou navíc opět získaly cenu pro nejlepší deblový pár roku. Jiří Lehečka se stejně jako loni stal nejlepším českým tenistou, zároveň ho hlasující ocenili za postup na žebříčku ATP. Dalšími vítězi ankety jsou mimo jiné Petra Kvitová (tenistka roku), Marie Bouzková (posun v žebříčku WTA), Alena Kovačková a Maxim Mrva (oba talent roku).

Přesvědčivým způsobem ovládla šestadvacetiletá Kateřina Siniaková hlavní část jubilejního 30. ročníku ankety Zlatý kanár, když obdržela 100 hlasů ze 162 možných. Vítězka letošního turnaje WTA v Portoroži už slavila v nejdůležitější kategorii jednou, a to jako členka vítězného fedcupového týmu z roku 2018.

Podle očekávání se Siniaková radovala také po boku Barbory Krejčíkové jako nejlepší deblový pár. Češky letos triumfovaly na Australian Open, Wimbledonu a US Open, na Turnaji mistryň dokráčely až do finále.

Nejlepší českou tenistkou byla už podeváté Petra Kvitová, jíž aktuálně patří 16. místo v žebříčku WTA. Dvojnásobná wimbledonská šampionka letos obohatila svou sbírku o trofej z Eastbourne.

Stejně jako loni uspěl v kategorii pro nejlepšího hráče roku Jiří Lehečka, který letos pronikl do semifinále podniku ATP v Rotterdamu a do finále Next Gen ATP Finals. K tomu opět přidal vavřín za nejlepší posun v žebříčku, když poskočil ze 141. na aktuální 81. příčku (v jednu chvíli byl dokonce na 59. místě).

Díky skoku z 90. na 24. pozici si zajistila cenu za postup na žebříčku WTA Marie Bouzková, jež navíc nedostala ani bod za čtvrtfinálovou účast na Wimbledonu. V kategoriích pro talenty roku tentokrát uspěli Maxim Mrva a Laura Samsonová. Ocenění se dočkal také fyzioterapeut Pavel Kolář.

„V letošním roce je vyhlášena i Cena čtvrtstoletí prezidenta ČTS. Chtěli jsme, aby ji získala osobnost, jejíž činnost přesahuje hranice tenisové oblasti. To se také podařilo,“ vysvětlil ocenění profesora Pavla Koláře šéfredaktor časopisu Tenis František Kreuz.

V anketě hlasovalo celkem 162 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů. Trofeje pro vítěze pocházejí už po čtyřiadvacáté z dílny skláře Zdeňka Kunsta ze Světlé nad Sázavou. Anketu pořádá časopis Tenis společně s Českým tenisovým svazem, TK PRECHEZA Přerov a společností Sport Management.

„Novinkou je kategorie Senior roku. Přemýšleli jsme o ní už několik let, poprvé jsme ji zařadili letos. Zvažujeme, že v budoucnu do ankety přidáme ještě dvě kategorie. Byla by to kategorie do 14 let a poté kategorie od 15 do 18 let,“ uvedl Stanislav Burian, který je vedoucím redaktorem časopisu Tenis.

Přehled oceněných v anketě Zlatý kanár 2022:

Zlatý kanár: Kateřina Siniaková (100 hlasů)
Nejlepší český hráč: Jiří Lehečka (161)
Nejlepší česká hráčka: Petra Kvitová (107)
Postup na žebříčku ATP: Jiří Lehečka (124)
Postup na žebříčku WTA: Marie Bouzková (93)
Talent roku, chlapci: Maxim Mrva (149)
Talent roku, dívky: Alena Kovačková (92)
Deblový pár roku: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (161)
Tým roku: Mistryně světa do 14 let – Alena Kovačková, Laura Samsonová, Eliška Forejtková, kapitánka Petra Cetkovská (139)
Senior roku: Barbora Koutná
Nejlepší tenista na vozíčku: Tomáš Svášek
Cena prezidenta ČTS: Jana Strnisková (trenérka mládeže a dlouholetá manažerka sportovního úseku ČTS), Daniel Vacek (bývalý špičkový tenista, současný trenér české daviscupové a juniorské reprezentace)
Cena čtvrtstoletí prezidenta ČTS: prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. (uznávaný fyzioterapeut)