WTA

Nadělila tři kanáry, získala 16. titul. Ukrajinka poprvé uspěla na WTA

- Radek Štohl

Poslední letošní tenisovou akci na WTA ovládla Anhelina Kalininová. Pětadvacetiletá Ukrajinka ve finále kategorie WTA 125 ve francouzském Limoges udolala Dánku Claru Tausonovou po setech 6:3, 5:7, 6:4. Kalininová se díky premiérové trofeji na WTA posune v pondělním vydání žebříčku do TOP 40.

Aktuálně 47. hráčka žebříčku dvouhry svůj první titul mezi dospělými vybojovala už v sezoně 2015, v dalších letech přidala 14 singlových trofejí. Všechny však získala pouze na okruhu ITF, což se změnilo v sobotu večer.

Pátá nasazená Kalininová zahájila francouzský podnik ve velkém stylu, v úvodních dvou zápasech přišla o pouhé čtyři gemy. Domácí Carole Monnetovou (204.) nejprve přehrála 6:4, 6:0, Jenny Limové (950.) dokonce nedovolila uhrát jedinou hru.

Komplikace neměla ani ve čtvrtfinále, Číňanku Čang Šuaj (25.) porazila 6:3, 6:1. Pořádně se nadřela až v semifinále proti Anně Blinkovové (80.), se kterou si poradila 7:5, 6:4. Ruskou soupeřku tak udolala na šestý pokus. „Čtyři z pěti předchozích zápasů šly do tří setů, vždy to mezi námi bylo napínavé. Tentokrát jsem však v některých momentech zahrála jinak, byla jsem agresivnější," přiblížila Kalininová.

Při cestě do francouzského finále strávila pět hodin. V boji o titul se utkala s Clarou Tausonovou (115.), se kterou se dvakrát střetla v probíhajícím ročníku – zatímco v Melbourne s mladou Dánkou prohrála, ve čtvrtfinále v Angers se naopak dočkala vítězství.

Sobotní zápas lépe začal pro Tausonovou, která šla do vedení 3:1. Kalininová ovšem zabrala a díky brejkům v šesté a osmé hře otočila set ve svůj prospěch.

Ve druhém setu si finalistky držely své servisy. Až do dvanáctého gemu, ve kterém Tausonová využila jediný brejkbol této sady. Muselo se tak rozhodnout až v závěrečném dějství.

Kalininová se nenechala rozhodit, po brejku z páté hry šla podávat. Soupeřce sice neodskočila, vzápětí ale podruhé ve třetím setu uspěla na returnu. Zbytek sady si už pohlídala. Po dvou hodinách a 18 minutách slavila titul.