Koučem roku se stal bývalý první hráč světa Ferrero. Jak vzpomíná na začátky s Alcarazem?

- Jan Vojkůvka

Nejlepším trenérem uplynulé sezony byl zvolen Španěl Juan Carlos Ferrero. Bývalá světová jednička pomohla v roce 2022 v cestě na vrchol žebříčku svému krajanovi Carlosovi Alcarazovi, který se v pouhých 19 letech stal rovněž grandslamovým šampionem.

Alcaraz po vedením Ferrera prožil parádní sezonu. Vybojoval hned pět titulů na okruhu ATP včetně zářijového US Open, k tomu si zahrál finále na dalších dvou akcích a například na Roland Garros dokráčel do čtvrtfinále. Po zásluze se tak stal nejmladší světovou jedničkou v historii mužského okruhu.

Lví podíl na tom má právě Ferrero, který během své aktivní kariéry také pronikl až do čela žebříčku v roce 2003, kdy získal svůj první a jediný grandslamový titul v Paříži. Za svou práci s Alcarazem se nyní Ferrero dočkal velkého ocenění, když získal cenu pro nejlepšího trenéra mužského okruhu.

Cesta Alcaraze až na vrchol žebříčku je dlouhodobý projekt, u kterého je Ferrero už několik let. Poprvé ho přitom viděl před šesti lety, kdy si s ním poprvé vyzkoušel trénink.

„Poprvé jsem se s ním setkal v jeho třinácti letech, kdy přišel do akademie. Jeden den jsme spolu trénovali. Byl velmi maličký, ale každý o něm mluvil. Vlastně měl všechno, co má teď, jen v miniaturní verzi,“ vzpomínal Ferrero na své začátky se španělským supertalentem.

„Na oficiálním turnaji jsem ho sledoval, když ve 14 letech získal svůj první bod na žebříček ATP. Člověk mohl sledovat, jak soutěživý je,“ poznamenal Ferrero s tím, že od roku 2018 Alcaraz začal trénovat v jeho akademii a vznikla spolupráce, která trvá dodnes.

„Když v 15 letech přišel, byla to tyčka,“ pousmál se Ferrero. „Byl rychlý, ale neměl žádné svaly. I tak jsme v něm viděli něco výjimečného. Alcarazův vzestup na vrchol mužského tenisu probíhá velmi rychle, což je překvapení pro všechny. Tedy kromě mě, protože s ním každý den trénuji a vím, co umí. Byl jsem si jistý, že když se mu to nepovede letos, příští rok už ano,“ dodal slavný Španěl.