Nadala opustil po 18 letech trenér. Startuje vlastní projekt

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal se bude muset v nové sezoně obejít bez svého dlouholetého kouče Francisca Roiga. Muž, který do Španělova týmu vstoupil v roce 2005 a byl u drtivé většiny úspěchů svého svěřence ještě po boku Toniho Nadala, se podle informací vrhnul na nový trenérský projekt.

Rozchod dlouholeté spolupráce potvrdil na svých sociálních sítích sám Nadal. Roig, jenž byl v Nadalově týmu dlouhých 18 let a byl u všech grandslamových titulů španělské hvězdy, ukončení spolupráce sám inicioval.

„Chtěl bych vás informovat, že Francisco Roig opustil po 18 sezonách můj tým a zahájil nový osobní trenérský projekt,“ napsal Nadal. „Když se připojil k týmu, pracoval s námi po boku mého strýce Toniho, následně společně s Carlosem Moyou a nedávno také s Marcem Lopezem,“ vyjmenoval trenéry, se kterými se Roig dělil o práci v Nadalově týmu.

„Francisco byl v mé kariéře důležitou osobou a jsem mu vděčný za všechny roky práce a přátelství,“ pokračoval Španěl. „Když jsme spolu začali pracovat, byl jsem ještě dítě a spolu se strýcem Tonim jsme byli teprve na začátku mého profesionálního života. Francisco je skvělý technik, který zná tenis velmi dobře a hodně mi pomohl být lepším hráčem. Přeji mu všechno štěstí světa v jeho novém projektu!“ dodal.

Nadal bude nyní nejspíš shánět dalšího trenéra, o kterého by rád rozšířil svůj tým. V něm sice stále má Carlose Moyu, se kterým začal spolupracovat před pěti lety, a Marca Lopeze, jenž se k jeho týmu připojil před rokem, ale je zvyklý na vysoký počet koučů, kteří mohou přispět radami.

Nadala navíc nečeká vůbec lehký vstup do nové sezony. Světová dvojka bude obhajovat titul na Australian Open a bude se chtít pokusit navázat na famózní začátek ročníku, tak jako to předvedl v roce 2022. Letos totiž zahájil tenisový rok 21 výhrami v řadě a ziskem tří titulů. Jeho šňůru přerušil až ve finále v Indian Wells Taylor Fritz, přičemž po této porážce skončil Španěl na marodce kvůli únavové zlomenině žebra.