Vánoce na svobodě. Beckera čeká po osmi měsících za mřížemi deportace

- Filip Lefenda

Bývalý první hráč světa Boris Becker opustil po osmi měsících britské vězení, do něhož byl za maření insolvenčního řízení poslán v dubnu. Původně si měl trojnásobný wimbledonský šampion odpykat trest odnětí svobody v délce dvou a půl let.

Pětapadesátiletého Němce, jenž byl nucen vyhlásit bankrot, během dubna porota v Londýně odsoudila podle zákona o insolvenci, a to konkrétně za nezákonné přesouvání majetku, zatajení dluhu a dvou případů zamlčení majetku. Největším prohřeškem přitom byl přesun peněz z jeho podnikatelského účtu na jiné účty, včetně účtů jeho bývalé manželky Barbary a současné manželky Sharlely Beckerové. Podle zjištění se jednalo o transfer stovek tisíc liber.

Becker byl také usvědčen z toho, že neohlásil dvě nemovitosti v Německu. Také skrýval bankovní úvěr ve výši 825 tisíc eur a podíly ve společnosti s umělou inteligencí, které by měly mít hodnotu jednoho milionu eur.

Němec tehdy všechna obvinění popíral a uvedl, že plně spolupracoval se svými věřiteli, kterým měl nabídnout údajně i svůj snubní prsten. Žádná obhajoba však šestinásobnému grandslamovému šampionovi nepomohla. Soud jej poslal na dva a půl roku do vězení.

Nyní se Becker po osmi měsících strávených ve věznici Huntercombe v hrabství Oxfordshire dostal na svobodu. Podle britských médií by měl být deportován do Německa, ačkoliv žil posledních deset let v Anglii. V rodné zemi už by mu žádný další trest údajně hrozit neměl.