Po 19 letech nové jméno! Štafetu u fanoušků po Federerovi převzal Nadal

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 19 let byl nejoblíbenějším tenistou na okruhu ATP Švýcar Roger Federer. Tenisoví příznivci mu udělovali ocenění ATP Tour Fans Favourite Award nepřetržitě od roku 2003. Letos však jeho dominance skončila a pomyslnou štafetu od něj převzal jeho rival a kamarád Rafael Nadal.

Federerova oblíbenost byla u tenisových fanoušků nezlomná. Švýcarskému hráči udělovali toto ocenění neskutečných 19 let. Jeho dominanci nenarušily ani sezony 2020 a 2021, kdy toho moc neodehrál. V roce 2020 vlastně absolvoval pouze jeden turnaj, kterým bylo Australian Open. V minulé sezoně pak odehrál pět akcí, z toho dva grandslamy.

Každá šňůra však musí jednou skončit. Federer, jenž kvůli vleklým zdravotním obtížím s kolenem ukončil letos svou kariéru, když odehrál pouze rozlučkovou čtyřhřu na Laver Cupu, byl na pozici nejpopulárnějšího tenisty nahrazen. Vůbec poprvé v kariéře se z ocenění od fanoušků může radovat Rafael Nadal.

„Je to skvělý pocit. Nemohu všem dostatečně poděkovat za podporu, a to nejen za toto ocenění, ale za veškerou podporu, které se mi dostává v každém jednotlivém městě a na každém turnaji po celém světě,“ poděkoval za fanouškovské ocenění Nadal.

Šestatřicetiletý Španěl prožil výtečnou sezonu. Posunul se až na druhé místo světa a vyhrál další dva grandslamy na Australian Open a Roland Garros. Triumfoval rovněž na turnajích v Melbourne a Acapulcu. Těchto úspěchů dosáhl i přesto, že jej opět stíhaly vážnější zdravotní problémy, ať už se jednalo o chodidlo, břišní sval či únavovou zlomeninu žebra.