MONETA Tenisová extraliga: Prostějov je opět ve finále, Spoje otočily souboj se Spartou

- Redakce

MONETA Tenisová extraliga 2022 by Ostra měla ve středu na programu závěrečnou rundu zápasů semifinálových skupin. V Prostějově si domácí favorité po Přerovu poradili i s Pardubicemi, v pátek je tak čeká finále v Říčanech. V něm prostějovští vyzvou tým RPM Spoje, který otočil souboj s pražskou Spartou z 1:3 na 5:3 a trochu nečekaně přešel přes favorizovaného soupeře.

Sparta nečekaně končí, dál jdou RPM Spoje
Loňští finalisté ze Sparty se letos do boje o extraligový titul nepodívají. V závěrečném utkání pražské skupiny totiž nevyužili vedení 3:1 na zápasy a po porážce 4:5 s RPM Spoji se s letošním ročníkem extraligy loučí.

Začátek měla přitom Sparta skvělý a postupně se dostala až do vedení 3:1. Prvním bodem na jejich konto přispěla osmnáctiletá Barbora Palicová, jež nedala šanci Karolíně Vlčkové (6:2, 6:3). Vzápětí navýšil vedení Sparty Michael Vrbenský, který vyzrál na nizozemského deblového specialistu Matweho Middelkoopa (7:5, 6:4). Za Spoje sice poté snížil Matěj Vocel, jemuž skrečoval německý favorit a bývalý člen Top 40 Peter Gojowczyk (6:1, 3:2), ale na zmíněných 3:1 pro Spartu upravila dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová díky hladké výhře nad Miriam Kolodziejovou (6:0, 6:2).

Další průběh střetnutí však patřil pražským Spojům, kterým se napřed povedlo vyrovnat na 3:3. Důležitý druhý bod pro Spoje vybojoval Toby Alex Kodat ze Spojených států, a to v duelu s Maďarem Zsomborem Pirosem (7:5, 6:4). Následně Petr Nouza vyrovnal skóre po výhře 7:6, 6:3 nad Alexem Molčanem, a rozhodovat tak musely debly.

V prvním ztratily Petra Kvitová s Lucií Havlíčkovou vedení a padly s Miriam Kolodziejovou a Jesikou Malečkovou (6:1, 3:6, 5:10), které poslaly Spoje do těsného vedení 4:3. Rozhodující pátý bod následně vybojovali Matwe Middelkoop a Matěj Vocel po výhře 6:2, 6:4 nad Zsomborem Pirosem a Alexem Molčanem.

Prostějov porazil i Pardubice a postoupil do finále
Po pondělní výhře nad nebezpečným Přerovem zvládl Prostějov i souboj proti Pardubicím, v pátečním finále tak bude obhajovat extraligový titul. Kristýna Tomajková v úvodním singlu suverénně přehrála Marii Slaměníkovou (6:4, 6:0). Po Tomajkové rozšířil bodové konto Prostějova David Poljak, jemuž nakonec skrečoval statečně vzdorující Marek Jaloviec (7:5, 4:3).

Roli favoritky potvrdila také šestnáctiletá Sára Bejlek v duelu s o pět let starší Terezou Kučerovou (6:1, 6:2), Jakub Menšík nezaváhal proti Ondřejovi Kratochvílovi (6:3, 6:1). Bez boje a zároveň poněkud kuriózně získal jeden z prostějovských bodů Maxim Mrva, který se ani nedočkal jména svého soupeře.

Praha

TK Sparta Praha – RPM Spoje Praha 4:5

Barbora Palicová – Karolína Vlčková 6:2, 6:3
Michael Vrbenský – Matwe Middelkoop (NED) 7:5, 6:4
Petra Kvitová – Miriam Kolodziejová 6:0, 6:2
Peter Gojowczyk (GER) – Matěj Vocel 1:6, 2:3 skreč Gojowczyk
Alex Molčan (SVK) – Petr Nouza 6:7, 3:6
Zsombor Piros (HUN) – Toby Alex Kodat (USA) 5:7, 4:6
Kvitová, Havlíčková – Malečková, Kolodziejová 6:1, 3:6, 5:10
Piros (HUN), Molčan (SVK) – Middelkoop (NED), Vocel 2:6, 4:6
Bolardt, Vrbenský – Jebavý, Nouza 7:6, 1:2 skreč J/N

Prostějov

TK Agrofert Prostějov – LTC Pardubice 5:1

David Poljak – Marek Jaloviec 7:5, 4:3 skreč Jaloviec
Kristýna Tomajková – Marie Slaměníková 6:4, 6:0
Sára Bejlek – Tereza Kučerová 6:1, 6:2
Jakub Menšík – Ondřej Kratochvíl 6:3, 6:1
Vitalij Sačko (UKR) – Vojtěch Vlkovský 1:0 skreč Sačko
Maxim Mrva – xxx bez boje

Vstupenky na finále, které se uskuteční v pátek 16. prosince v Říčanech, naleznete zde.