Juniorka roku na okruhu ITF! Je to velký úspěch, raduje se Havlíčková

- Marek Bartošík

Český ženský tenis má o svou budoucnost postaráno. Je libo další důkaz? Lucie Havlíčková, která patří do mimořádně silné generace českých teenagerek, se stala mistryní světa na juniorském okruhu ITF za rok 2022. „Nečekala jsem to, protože je teď spousta velmi dobrých juniorek,“ hlásila pro česká média hráčka TK Sparta Praha, jež letos triumfovala na grandslamovém Roland Garros.

Od sloučení juniorských kategorií dvouhry a čtyřhry do kombinované formy v roce 2004 se žádná česká tenistka nedočkala úspěchu v kategorii juniorka roku. To se ale nyní díky sedmnáctileté Lucii Havlíčkové změnilo.

„Je to velký úspěch, mám z toho skvělý pocit. Je to pro mě velká motivace a také zpětná vazba za to, co jsme uplynulý rok zvládli,“ líčila svěřenkyně trenéra Lukáše Dlouhého.

Havlíčková sice začala sezónu hůře, zlom ale přišel na prestižním turnaji kategorie JA v brazilské Criciúmě. Česká hvězdička tam na konci února dokráčela z kvalifikace až pro trofej. Vrcholem jejího letošního počínání byl singlový a deblový triumf na Roland Garros. Posléze ještě Havlíčková přidala finále dvouhry a titul ze čtyřhry na US Open.

„Tato sezóna pro mě byla zatím nejlepší,“ má jasno členka pražské Sparty, která už se začala prosazovat také na ženských turnajích.

Mezi dospělými si letos Havlíčková zahrála semifinále a finále na říjnových akcích ITF ve slovenské Trnavě, na domácím Livesport Prague Open (kategorie WTA 250) postoupila koncem července do osmifinále. Zatímco sezónu začínala mimo Top 1000, nyní je v žebříčku na 398. místě.

Tento týden se sparťanka Havlíčková účastní extraligy, kde už zaznamenala deblovou výhru po boku Dominiky Šalkové proti I. ČLTK Praha. „Je to každoroční událost, jsme na to všichni zvyklí. Je fajn, že máme nějakou změnu, protože tenis není úplně týmový sport,“ poznamenala k oblíbené extralize.

A co čeká na světovou šampionku Havlíčkovou zkraje příští sezóny? „Plány ještě nejsou úplně přesné, ale v půlce ledna pravděpodobně poletím na nějakou čtyřicítku, což je novinka na ITF (turnaj s dotací 40 tisíc amerických dolarů, pozn. red.). A další turnaje budu vybírat podle toho, jak bude vypadat můj žebříček,“ doplnila česká naděje.