Plány Kvitové? Posunuté Vánoce, United Cup v krásném Sydney i očekávaná svatba

- Marek Bartošík, David Sokol

Na tradiční MONETA Tenisové extralize si sparťanka Petra Kvitová v pondělí nejprve poradila ve šlágru dne s členkou I. ČLTK Praha Terezou Martincovou po setech 6:1 a 6:4. Posléze se pro přítomné novináře rozvyprávěla o nadcházejících plánech, které zahrnují účast na premiérovém United Cupu i blížící se svatbu s trenérem Jiřím Vaňkem. „Řekla jsem ‚ano‘ a měla by být. Ale kdy a kde, to vám neřeknu,“ smála se dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Letos se Petra Kvitová dočkala v Eastbourne titulu číslo 29 na elitním okruhu WTA a rok zakončila na 16. příčce světového pořadí, tedy jako česká singlová jednička. Dosud naposledy se představila na tisícovce v mexické Guadalajaře a právě v této zemi strávila i několikadenní dovolenou.

„Měli jsme velmi rychlou dovolenou. Chtěli jsme domů, protože jsme pořád pryč. Viděla jsem se s rodiči, rodinou, dětmi od bratrů… S jednou neteří jsem byla i v Monaku, to byla super dámská jízda a užily jsme si ji. V Monaku jsem měla i přípravu a pak jsem pokračovala tento týden tady na Spartě,“ vyprávěla světová šestnáctka Kvitová, která povolila v extraligovém souboji jen pět gemů člence Top 100 Tereze Martincové.

Právě extraliga slouží Kvitové jako závěrečná příprava před novou sezónou, kde se pokusí přidat na své mimořádně bohaté konto další úspěchy. Nový tenisový rok pro ni začne už na konci prosince týmovým United Cupem (29. prosince–8. ledna).

„Kdybych nehrála, Česko se tam nedostane. Proto jsem začala uvažovat, že bych hrála, že by to pro mě bylo takové zpestření. Nechtěla jsem úplně obvolávat všechny hráče a hráčky, takže Jirka (Vaněk) mluvil s jejich trenéry a domlouval to. Dal to pak celé do kupy a zvládl to dobře,“ líčila Kvitová, kterou v týmu doplní Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Dalibor Svrčina, Marie Bouzková a Jesika Malečková.

Společně s Českou republikou jsou v základní skupině C, hrané v Sydney, ještě Spojené státy a Německo. Právě místo konání si Kvitová, jíž nově pomáhá kondiční trenér Zdeněk Kompánek, pochvaluje.

„Je to super. Já potom hraju turnaj v Adelaide, takže je dobré, že to je všechno blízko u sebe, protože jsme vlastně mohli hrát (na západě Austrálie) v Perthu, což by byly čtyři hodiny letu a časový posun. Sydney je krásné město, vždycky se mi tam hrálo dobře,“ hlásí česká lvice.

Jedinou komplikací spojenou s United Cupem je příliš brzký začátek, který ovlivní oslavu vánočních svátků. „S rodiči i bratry si uděláme Vánoce už 23. prosince, pak mě čeká balení a 25. prosince všichni odlétáme, takže nás bude plné letadlo,“ poznamenala šestinásobná vítězka Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu).

S ohledem na konce kariér a častá mateřství jejích vrstevnic se nabízí otázka, jak dlouho chce Kvitová ještě bojovat o úspěchy na profesionálním okruhu. „Nemám to nijak nastavené. Jak mě osvítí, že by to chtělo konec, tak to udělám a nebudu to cpát na sílu dál. Ale ještě jsem do toho bodu nedošla. Až se to někdy stane, tak vám to řeknu,“ doplnila.