MONETA Tenisová extraliga: Sparta deklasovala I. ČLTK, Prostějov si poradil s Přerovem

- Redakce

Po nedělním předkolu přešla MONETA Tenisová extraliga 2022 by Ostra do své skupinové fáze. V akci byli v pondělí oba loňští finalisté. Sparta získala proti I. ČLTK všech pět úvodních dvouher a zajistila si velmi rychle první vítězství (celkově triumfovala poměrem 9:0!). Bod dodala na konto loňských finalistů mimo jiné i Petra Kvitová, jež přehrála v atraktivním souboji 6:1 a 6:4 Terezu Martincovou. Obhájci titulu z Prostějova uspěli v podstatně vyrovnanějším hanáckém derby s Přerovem (6:3).

Sparta oslavila výhru proti I. ČLTK už po pěti zápasech
Loňské finalisty ze Sparty poslala v souboji s I. ČLTK do vedení Barbora Palicová. Osmnáctiletá Češka přehrála v souboji dvou talentovaných teenagerek 7:5 a 6:4 o dva roky mladší Nikolu Bartůňkovou. Vedení Sparty následně navýšil Michael Vrbenský, jenž zdolal po obratu 5:7, 6:2 a 6:3 Vojtěcha Petra.

O šlágr dne se postaraly Petra Kvitová s Terezou Martincovou. Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová narazila na svou krajanku v extralize přesně po pěti letech a i tentokrát jí nepovolila ani sadu. Rodačka z Bílovce zvítězila 6:1 a 6:4 a zvýšila náskok Sparty už na 3:0.

Na pomyslný mečbol přiblížil Spartu Němec Peter Gojowczyk. Do souboje s Jiřím Barnatem sice nevstoupil bývalý 39. singlista žebříčku ATP dobře, nakonec ale po obratu 5:7, 6:3 a 6:1 přeci jen potvrdil roli papírového favorita. Rozhodující pátý bod pak obstaral v duelu dvou cizinců Alex Molčan, jenž přehrál dvakrát 6:3 dalšího Němce Maximiliana Marterera.

Na konečných 9:0 poté upravili svými výhrami ještě Maďar Zsombor Piros a deblové dvojice Lucie Havlíčková, Dominika Šalková a Antonín Bolardt, Michael Vrbenský. Poslední bod získala Sparta bez boje.

Prostějov uspěl proti houževnatému Přerovu
Prostějovský Agrofert se v souboji s Přerovem velmi rychle ujal vedení. Roli výrazného papírového favorita splnil v souboji s Ondřejem Horákem David Poljak. Vítěz jednoho letošního podniku ITF zvítězil 6:4 a 6:1.

Slovenská akvizice ve službách Přerova Rebecca Šramková následně otočila souboj s Julií Štruplovou. Osmnáctiletou Češku porazila známá reprezentantka 4:6, 6:1 a 6:2.

Prostějovu nicméně vedení záhy vrátil extraligový debutant Jakub Menšík. Sedmnáctiletý talent potvrdil skvělou formu z posledních týdnů, kdy získal na okruhu ITF hned tři tituly. V souboji s Pavlem Nejedlým zaznamenal Menšík už šestnáctou výhru v řadě (6:2, 6:4).

Po čtyřech singlech platil v Prostějově opět nerozhodný stav. Stejně jako před dvěma lety přehrála Linda Nosková v rámci domácí soutěže smíšených družstev ve dvou setech Sáru Bejlek – tentokrát poměrem 6:2 a 6:3.

Potřetí poslal Agrofert do vedení Vitalij Sačko. Na kurtu číslo 1 zatím neuhrál Přerov ani jeden set. Ukrajinec zdolal 7:5 a 6:1 Filipa Horanského ze Slovenska. Prostějov vede po jeho bodovém zápisu těsně 3:2.

Náskok Prostějova navýšil Dalibor Svrčina, jenž ve svém utkání přehrál Slováka Jozefa Kovalíka poměrem 6:2 a 7:5. Domácí celek tak vedl nad Přerovem už 4:2 na zápasy, k celkovému vítězství mu stačil přidat jediný bod.

O snížení na rozdíl jediného bodu (3:4) se posléze postaraly zástupkyně Přerova Linda Nosková a Rebecca Šramková, které vyzrály na prostějovské duo Sára Bejlek, Julie Štruplová 6:4 a 6:3.

Definitivní vítězství zajistili Prostějovu Jakub Menšík a Slovák Igor Zelenay, kteří porazili Ondřeje Horáka a Michala Lušovského 6:2 a 7:5. Na konečných 6:3 upravili v poslední čtyřhře David Poljak a Vitalij Sačko.

Praha

TK Sparta Praha – I. ČLTK Praha 9:0

Barbora Palicová – Nikola Bartůňková 7:5, 6:4
Michael Vrbenský – Vojtěch Petr 5:7, 6:2, 6:3
Petra Kvitová – Tereza Martincová 6:1, 6:4
Peter Gojowczyk (GER) – Jiří Barnat 5:7, 6:3, 6:1
Zsombor Piros (HUN) – Kacper Żuk (POL) 7:6, 7:6
Alex Molčan (SVK) – Maximilian Marterer (GER) 6:3, 6:3
Havlíčková, Šalková – Hindová, Šmejkalová 6:0, 7:6
Bolardt, Vrbenský – Šátral, Šafránek 7:6, 7:6
Bartoň, Donald – xxx bez boje

Prostějov

TK Agrofert Prostějov – TK PRECHEZA Přerov 6:3

David Poljak – Ondřej Horák 6:4, 6:1
Julie Štruplová – Rebecca Šramková (SVK) 6:4, 1:6, 2:6
Sára Bejlek – Linda Nosková 2:6, 3:6
Jakub Menšík – Pavel Nejedlý 6:2, 6:4
Vitalij Sačko (UKR) – Filip Horanský (SVK) 7:5, 6:1
Dalibor Svrčina – Jozef Kovalík (SVK) 6:2, 7:5
Bejlek, Štruplová – Nosková, Šramková (SVK) 4:6, 3:6
Menšík, Zelenay (SVK) – Horák, Lušovský 6:2, 7:5
Sačko (UKR), Poljak – Kovalík, Horanský (oba SVK) 7:6, 6:2


Galerie