Za ovlivňování zápasů doživotní zákazy. Francouzi si už nezahrají

- Jan Vojkůvka

Tvrdé tresty obdrželi za ovlivňování zápasů francouzští tenisté Mick Lescure a Jules Okala. Vítězové mnoha turnajů ITF se dopustili prohřešků v roce 2014 a byli po důkladném vyšetřování potrestáni doživotním zákazem hrát či navštěvovat profesionální tenisové turnaje.

„Tento trest pro oba hráče znamená, že jsou doživotně vyloučeni z možnosti hrát či navštěvovat jakékoliv tenisové turnaje, které jsou schváleny některým z řídících orgánů tenisu,“ uvedla k případu Mezinárodní jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA). Pro oba tenisty to znamená, že nemohou ani v rolích diváků navštívit žádný oficiální turnaj, který pořádá například Francouzská tenisová federace. Zákaz se samožejmě týká také turnajů pod hlavičkou ITF, ATP a WTA.

Oba Francouzi, kteří byli součástí ovlivňování tenisových zápasů v roce 2014, což vyšetřovaly také francouzské a belgické úřady, přitom nebyli nikterak neznámými tenisty. Naopak se na okruhu ITF dokázali poměrně prosadit a posbírat i poměrně dost trofejí.

Úspěšnější z této dvojice byl devětadvacetiletý Mick Lescure. Ve dvouhře se mu povedlo vybojovat čtyři trofeje na okruhu ITF a ve čtyřhře dokonce posbíral 19 titulů! Ještě v roce 2019 slavil triumf na pěti deblových turnajích. V posledních letech však šla výkonnost bývalého 311. deblisty světa a účastníka spousty challengerů strmě dolů.

Lescure byl uznán vinným z osmi případů ovlivňování výsledků a kromě doživotního zákazu vyfasoval také pokutu ve výši 40 tisíc dolarů.

Pětadvacetiletý Jules Okala byl pro změnu uznán vinným v sedmi případech manipulace tenisových zápasů a vedle doživotního zákazu obdržel pokutu ve výši 15 tisíc dolarů. Bývalý 338. singlista světa, jenž si ještě letos zahrál hlavní soutěž challengeru v brazilském Blumenau, během kariéry vybojoval pět trofejí ve dvouhře.