MONETA Tenisová extraliga: Z předkola postupuje RPM Praha, Pardubice zvládly bitvu

- Redakce

Startuje další ročník české MONETA Tenisové extraligy! To hlavní se sice odehraje až příští týden, ale už v neděli byla na programu dvě utkání předkola. Postup do pražské semifinálové skupiny vybojoval tým RPM Spoje Praha, který porazil TK Most 5:1. Do prostějovské semifinálové skupiny prošly LTC Pardubice, které porazily TK Spartak Jihlava 5:4.

Letošní MONETA Tenisové extraligy se zúčastní celkem osm týmů, formát zůstává stejný jako loni. V neděli se nejprve bojovalo v předkole, z něhož postoupily dva týmy do semifinálových skupin a doplnily už jisté účastníky tohoto ročníku.

Pražskou skupinu tvoří týmy TK Sparta Praha a I. ČLTK Praha, které z předkola doplnil tým RPM Spoje Praha. Hráči RPM dokázali porazit v nedělním utkání TK Most už po dvouhrách 5:1.

Rozdíl mezi oběma celky byl hlavně v kvalitě soupisky. Za RPM Prahu nastoupili v neděli na kurt Jesika Malečková, Jiří Jeníček, či zahraniční tenisté Matwe Middelkoop, Jekatěrina Alexandrovová a Toby Alex Kodat. Všichni zmínění dokázali ve svých singlových zápasech zvítězit. Neuspěl pouze Matěj Vocel, který podlehl ve dvou setech Matyášovi Černému.

O poznání dramatičtější bylo předkolo v Prostějově. Do boje o poslední místo ve skupině, v níž jsou TK AGROFERT Prostějov a TK Precheza Přerov, se pustili tenisté LTC Pardubice a TK Spartaku Jihlava.

Přestože Pardubice vedly v průběhu střetnutí už 3:0 a následně 4:2, tolik kýžený pátý bod se jim dlouho nedařilo vybojovat. Dominik Kellovský totiž padl ve třech setech s Patrikem Homolou a Vojtěch Vlkovský nestačil na Jacoba Kahouna. Před závěrečnými dvěma debly (první čtyřhru vyhrály za Pardubice ještě během probíhajícího boje Kellovského s Homolou Wasserbauerová se Zálabskou) dokázala Jihlava snížit na 3:4.

Pardubice se nakonec dočkaly pátého bodu v duelu mezi Jaloviecem s Kellovským a Kahounem s Páralem. Zkušenější dvojice Jaloviec s Kellovským dokázala tento debl vyhrát 6:4, 6:1 a rozhodla o tom, že Prostějov s Přerovem doplní v semifinálové skupině právě LTC Pardubice.

Do bojů se vydají i přední čeští tenisté
Tenisová extraliga pokračuje prvními zápasy základních skupin už v pondělí. A i letos najdeme na soupiskách týmů několik velmi zajímavých jmen.

I. ČLTK Praha se může například opřít o velmi silnou ženskou čtveřici Tereza Martincová, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Nikola Bartůňková. Na soupisce figuruje také Lucie Hradecká, jež už oficiálně ukončila kariéru. Za AGROFERT Prostějov budou hrát Jiří Lehečka, Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina a také největší zahraniční hvězda letošního ročníku, světová dvanáctka Belinda Bencicová.

Na soupisce TK Sparta Praha nejvíce vyčnívají jména Alex Molčan, Tomáš Macháč, Petra Kvitová a Kateřina Siniaková. Za Prechezu Přerov by měla nastoupit Linda Nosková a na soupisce RPM Spoje Praha nejvíce svítí jméno světové devatenáctky a vítězky Billie Jean King Cupu z roku 2021 Jekatěriny Alexandrovové, ruské tenistky, která dlouhodobě žije v Česku.

Kompletní předběžné soupisky všech týmů si můžete prohlédnout zde.
Průběžné skóre a video stream zápasů můžete sledovat zde.

Titul z minulého ročníku obhajuje tým TK AGROFERT Prostějov.

Praha

Předkolo: RPM Spoje Praha – TK Most 5:1

Jesika Malečková – Kristýna Hranáčová 6:1, 6:1
Matwe Middelkoop (NED) – Jan Pleva 6:4, 7:5
Jekatěrina Alexandrovová (RUS) – Nella Charvátová 6:1, 6:0
Jiří Jeníček – Matěj Laibl 6:2, 6:1
Matěj Vocel – Matyáš Černý 6:7, 5:7
Toby Alex Kodat (USA) – Mark Havlíček 5:7, 6:3, 6:4

Prostějov

Předkolo: LTC Pardubice – TK Spartak Jihlava 5:4

Marek Jaloviec – Luboš Laštovička 7:5, 6:3
Zuzana Zálabská – Natálie Havlová 6:3, 6:0
Adéla Wasserbauerová – Klára Podškubková 7:6, 5:7, 4:6
Ondřej Kratochvíl – David Páral 5:7, 7:5, 6:4
Vojtěch Vlkovský – Jacob Kahoun 2:6, 6:3, 3:6
Dominik Kellovský – Patrik Homola 3:6, 7:6, 1:6
Wasserbauerová, Zálabská – Havlová, Podškubková 6:1, 6:3
Jaloviec, Kellovský – Kahoun, Páral 6:4, 6:1
Kratochvíl, Vlkovský – Homola, Laštovička 5:4 skreč Kratochvíl, Vlkovský