Vondroušová v Angers končí ve čtvrtfinále. Nestačila na rozjetou Američanku

- Jan Vojkůvka

Závěr sezony patří Američance Alycii Parksové. Jednadvacetiletá Američanka, která se v říjnu blýskla postupem do čtvrtfinále v Ostravě, vyhrála osmý zápas v řadě. Tentokrát na ni nenašla recept Markéta Vondroušová, jež s ní prohrála čtvrtfinálové utkání na halovém turnaji v Angers za 80 minut po setech 1:6, 6:7(3).

Vondroušová, která v předchozích dvou zápasech neztratila ani set, šla do utkání s Parksovou v roli favoritky. Vítězka velkého turnaje ITF ve Shrewsbury však v pátek ve Francii tahala za kratší konec.

Po hladce prohrané první sadě se Vondroušová dostala do problémů i ve druhém setu. Servis si prohrála v pátém gemu a postupně se dostala do ztráty 3:5. Za tohoto stavu přišlo ještě vzepětí posledních sil české tenistky, která si vypracovala tři brejkboly a přes shodu se dokázala vrátit do zápasu.

Přestože mohla v tu chvíli mít na své straně psychickou výhodu a herní převahu, využít toho nedokázala. Druhý set dospěl do tiebreaku, v němž česká hráčka nevyužila vedení 3:1, prohrála šest míčků v řadě a šance na obrat jí protekla mezi prsty.

Třiadvacetileté Vondroušové její účast v Angers dopomohla k menšímu vylepšení žebříčkového postavení. Za postup do čtvrtfinále vybojovala posun o pět pozic a v pondělním vydání rankingu WTA bude figurovat na 92. místě světa.

Ještě lepší postavení ovšem bude mít Parksová. Američanka zahajovala rok 2022 ve třetí stovce světa a nyní má jistotu, že se posune minimálně na 90. místo. V závěru roku se jí totiž nadmíru daří.

Minulý týden dokázala mladá Američanka vyhrát turnaj série WTA 125K v Andoře a nyní má skvěle našlápnuto na tzv. back-to-back titul, tedy zisk druhého titulu ve dvou týdnech. V Angers totiž zůstává jako druhá nejvýše postavená žena na žebříčku, lépe je na tom jen Ukrajinka Kalininová. V semifinále se Parksová utká s vítězkou zápasu mezi Jessikou Ponchetovou a Clarou Burelovou.