Hrající i nehrající kapitáni. Kdo povede jednotlivé týmy na United Cupu?

- Marek Bartošík

Jak už je u týmových soutěží tradicí, také na premiérovém United Cupu bude mít každý účastnický výběr svého kapitána či kapitánku. Domácí Australany povedou na přelomu prosince a ledna legendární Lleyton Hewitt se Samanthou Stosurovou, Britům bude radit čtyřnásobný wimbledonský semifinalista Tim Henman. Roli hrajících kapitánů si vyzkouší Švýcar Stan Wawrinka či Bulhar Grigor Dimitrov. Na české lavičce usedne Jiří Vaněk, který je trenérem Petry Kvitové.

Až 29. prosince vypukne týmový United Cup, nebude nouze o zajímavá jména také na pozici kapitánů a kapitánek osmnácti účastnických týmů. Mezi nimi se vyjímá dvojnásobný grandslamový vítěz a bývalý první hráč světa Lleyton Hewitt, jenž se pokusí pomoci domácím Australanům k dalšímu úspěchu po finálové účasti na nedávném Davis Cupu. Spolu s ním je australskou kapitánkou i vítězka US Open 2011 Samantha Stosurová.

Ambiciózní polský tým, kde nechybí světová jednička Iga Šwiateková ani člen Top 10 Hubert Hurkacz, se bude moci spolehnout na zkušenosti někdejší druhé hráčky žebříčku Agnieszky Radwaňské a také jejího manžela Dawida Celta. Chorvati vyrukují do boje pod vedením šampionky z Roland Garros 1997 Ivy Majoliové.

Kapitánem českého týmu, v jehož nominaci je i dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová, bude její trenér Jiří Vaněk. V „české“ základní skupině C, umístěné do Sydney, zaujmou kapitánská místa ještě Němec Mischa Zverev a Američan David Witt.

Specifická zkušenost čeká na několik hvězd, které si vyzkouší roli hrajícího kapitána. Jedním z nich bude trojnásobný grandslamový šampion Stan Wawrinka (Švýcarsko), Kazachům bude šéfovat šoumen Alexandr Bublik, Bulharům někdejší světová trojka Grigor Dimitrov a Belgičanům členka Top 30 deblového pořadí Kirsten Flipkensová.

United Cup se uskuteční v termínu od 29. prosince do 8. ledna v australských městech Perth, Brisbane a Sydney. Celková dotace akce činí 15 milionů amerických dolarů, šampioni můžou získat až 500 bodů do žebříčků ATP a WTA.

Kompletní přehled kapitánů jednotlivých týmů naleznete na oficiálním webu soutěže.