Odplata za zákaz pro Rusy a Bělorusy. ATP udělila Britskému tenisovému svazu pokutu

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Bezmála pět měsíců po vyvrcholení travnaté části sezóny ve Wimbledonu dostal Britský tenisový svaz (LTA) pokutu od ATP za zákaz startu ruských a běloruských tenistů, a to ve výši jednoho milionu amerických dolarů (23 milionů korun). Mužská tenisová asociace tím navázala na tu ženskou, která vyměřila v součtu stejně vysokou sankci pro LTA a All England Club už zkraje července.

Travnaté turnaje ve Velké Británii, včetně grandslamového Wimbledonu, letos byly v mnoha ohledech specifické. Organizace LTA tehdy kvůli ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu, aktivně podporovanému Běloruskem, zakázala hráčům a hráčkám z obou proviněných zemí nastoupit. Rozhodnutí se týkalo i členů nejužší světové špičky Daniila Medveděva, Andreje Rubljova či Aryny Sabalenkové.

Obě hráčské asociace (ATP, WTA) zareagovaly v případě samotného Wimbledonu odebráním bodových dotací do svých žebříčků, WTA navíc během konání nejslavnějšího tenisového turnaje udělila Britům milionovou pokutu (750 tisíc dolarů pro LTA, 250 tisíc dolarů pro All England Club).

Prakticky stejný krok jako WTA nyní zvolilo i vedení ATP, které od LTA požaduje sumu ve výši jednoho milionu dolarů. Stalo se tak mimochodem pouze několik dní po kontroverzní týmové exhibici v Rusku, jíž se zúčastnili také jedinci ze Srbska, Maďarska a Španělska.

„Tímto výsledkem jsme hluboce zklamáni. ATP ve svém rozhodnutí nezohlednila ani výjimečné souvislosti způsobené ruskou invazí na Ukrajinu, ani odpověď mezinárodní sportovní komunity a britské vlády na tuto invazi,“ stojí v prohlášení organizace LTA, která se dočkala zastání mimo jiné od britské ministryně kultury Michelle Donelanové (do její portfeje patří také sport).

Britský tenisový svaz dále upozorňuje, že pokuty od ATP a WTA mu neumožní pořádat zdaleka tolik mezinárodních turnajů, kolik by chtěl.

„V první čtvrtině roku 2023 jsme chtěli hostit řadu turnajů z ATP Challenger Tour, abychom dali více šancí hráčům z nižších pater žebříčku. To ale nebude možné,“ upozornili zástupci LTA.

Britští funkcionáři nyní pečlivě zváží odpověď na novou pokutu od ATP, zároveň stále čekají na výsledek odvolání proti pokutě od WTA.