Hopman Cup se vrací! Soutěž dvojic opustila Austrálii a změnila povrch

- Marek Bartošík

Po tříleté absenci se do tenisového kalendáře vrací Hopman Cup, na němž tradičně zápolí smíšené dvojice. Na rozdíl od dosavadních 31 ročníků se nová vydání oblíbené akce neuskuteční v australském Perthu, ale ve francouzském Nice. Kromě místa konání se změní také povrch – hrát se bude na antuce.

Minimálně pro sezóny 2023 až 2027 se populární Hopman Cup přesune z Austrálie do Francie, konkrétně do známého Nice Lawn Tennis Clubu. Na tamní antuce se bude příští rok hrát v termínu 19.–23. července, tedy v týdnu po travnatém Wimbledonu.

Turnaje se příští i přespříští rok zúčastní pouze šest smíšených dvojic, od sezóny 2025 se formát vrátí k tradičnímu počtu osmi párů. Jistotu startu budou mít vždy domácí Francouzi.

„Hopman Cup měl jako unikátní soutěž smíšených týmů vždy speciální místo v srdcích tenisových fanoušků. Jsem si jistý, že příznivci v Nice si vychutnají šanci sledovat některé z nejlepších tenistů a tenistek na stejném kurtu,“ uvedl prezident Mezinárodní tenisové federace David Haggerty.

Dosud naposledy se Hopman Cup uskutečnil v roce 2019 v Perthu, tehdy se z trofeje radovalo podruhé v řadě švýcarské duo Belinda Bencicová, Roger Federer. V letech 2020 až 2022 se namísto soutěže smíšených dvojic konal mužský ATP Cup, jeho pozici zaujme na přelomu prosince a ledna zbrusu nový United Cup.