WTA

Výhra nad Češkou i finalistkou Wimbledonu. Mladá Američanka poprvé prorazila do TOP 100

- Radek Štohl

Poradila si s Češkou Lindou Noskovou i finalistkou wimbledonské dvouhry z roku 2013 Sabine Lisickou. Skvělý týden završila titulovým vavřínem na menším halovém turnaji v Andoře na Crèdit Andorrà Open. Díky první trofeji na okruhu WTA se mladá Američanka Alycia Parksová (100.) premiérově v kariéře probila do TOP 100 singlu. V říjnu navíc přehrála Karolínu Plíškovou či Marii Sakkariovou.

Na dospělý okruh poprvé zavítala ve svých patnácti letech, v květnu 2016. Po kvalifikačních úskalích a nezdarech v prvních kolech dvouhry se premiérové výhry v hlavní soutěži dočkala až o tři roky později. Vítězství ji nakoplo, do konce sezony uhrála dvě finále na turnajích ITF, ročník zakončila na 381. místě žebříčku dvouhry.

Parksovou v následujícím roce ovlivnila doba pandemie koronaviru, na konci sezony zapsala první trofej – na pětadvacítce v Orlandu přitom začala v kvalifikaci. V minulém ročníku už dostávala šance na těch nejprestižnějších podnicích, na US Open, v Cincinnati ani Indian Wells ale neprošla přes první kolo.

Letos v únoru dokráčela do finále šedesátky v Římě a Arcadii. Pomalu se rozkoukávala na okruhu WTA, v Berlíně po skalpu 27. singlistky světa Čeng Čchin-wen postoupila do osmifinále. Zkraje října senzačně uhrála čtvrtfinále v Ostravě – po úspěšné kvalifikaci vyřadila Karolínu Plíškovou, set ztratila až v osmifinále s Marií Sakkariovou, řeckou soupeřku nakonec udolala 5:7, 7:5, 7:5. V boji o semifinále nestačila na pozdější vítězku Barboru Krejčíkovou.

Jednadvacetiletá tenistka včetně ostravského čtvrtfinále prohrála čtyřikrát za sebou, na osmdesátce ve Valencii postoupila do semifinále. Na přelomu listopadu a prosince ovládla turnaj kategorie WTA 125 v Andoře.

Zkraje uplynulého týdne přehrála Lindu Noskovou 7:6, 2:6, 6:2, na její raketě skončila i bývalá 46. hráčka žebříčku dvouhry Océane Dodinová a finalistka z Wimbledonu 2013 Sabine Lisická. Po semifinálové výhře nad Cristinou Bucsaovou poté ve finále porazila Rebeccu Petersonovou 6:1, 6:4. I díky tomu vyhrála 13 z posledních 19 zápasů.

Vítěznou sérii může vylepšit tento týden v Angers, kde hraje také Markéta Vondroušová a Karolína Muchová. V prvním kole dvouhry však bude čelit nasazené jedničce Čang Šuaj (24.).