Gengel natáhl vítěznou šňůru a po Egyptě nenašel přemožitele ani v Trnavě

- Petr Sumbal

Marek Gengel (323.) slaví svůj druhý titul v sezóně, poté co ve finále turnaje ITF 25 ve slovenské Trnavě porazil španělského tenistu Daniela Rincona (472.) po setech 6:7(6), 6:3 a 6:3. První sadu ztratil Gengel ve vyrovnaném tiebreaku, ale dílčí neúspěch ho nezastavil a český tenista se nadechl k vítězné otočce.

První sada finálového utkání nabídla velmi vyrovnaný a napínavý průběh. Jako první získal výhodu brejku Rincon a dostal se do vedení 5:3. Sadu však dopodávat nedokázal, Gengelovi se podařilo mu brejk vrátit a první set nakonec dospěl až do zkrácené hry. Ta dopadla lépe pro Rincona, který v ní využil svůj druhý setbol.

Druhý set naopak zvládl lépe český tenista, který ho vyhrál v poměru 6:3, poté co Rinconovi, někdejší juniorské světové dvojce a vítězi juniorky US Open 2021, sebral podání ve čtvrtém a devátém gemu.

V rozhodující sadě dokonal Gengel svou finálovou otočku. Podání soupeře prolomil český hráč ve čtvrtém gemu, brejk následně potvrdil čistou hrou na svém podání a ani ve zbytku setu už žádné drama nedopustil.

Pro Gengela se jednalo o desátou výhru v řadě a druhý titul v letošní sezóně, poprvé se radoval před dvěma týdny v egyptském Šarm aš-Šajchu. Celkově Gengel obohatil svou sbírku titulů již o osmý kousek.

Na cestě do finále absolvoval Gengel čtyři utkání, z toho dvě rozhodl ve svůj prospěch až v rozhodujícím třetím setu.

V prvním kole český tenista porazil Slováka Jakuba Krošláka (1323.), utkání dokázal otočit, poté co prohrál první set, na konečných 3:6, 7:6(5), 6:3. Osmifinále a čtvrtfinále zvládl Gengel bez větších komplikací, nejprve vyřadil Slovince Jana Kupčiče (1574.) po vítězství 6:2, 6:3 a poté ztratil dokonce jen dva gemy s rakouským tenistou Sandrem Koppem (468.), jehož zdolal 6:1, 6:1.

Semifinále postavilo před 27letého tenistu těžší zkoušku, musel se vypořádat s Mirzou Bašičem (384.) z Bosny a Hercegoviny. Utkání trvalo dvě hodiny a osm minut a turnajová jednička Gengel nakonec bývalého hráče první stovky žebříčku porazil po setech 7:5, 4:6 a 6:2.

Za turnajový triumf si Gengel připíše do žebříčku 25 bodů.

ITF WTT M25" 1st Empire Men Indoor 2022, Trnava (muži, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Finále dvouhry
MAREK GENGEL (323.) – Daniel Rincon (ESP, 472.) 6:7(6), 6:3, 6:3