Denní menu, 3.12.2022: Menšík vyhrál čtrnáctý zápas v řadě, ve finále jsou i Gengel a Hindová

- Redakce

Na patnáctitisícovém ITF turnaji v egyptském Šarm aš-Šajchu se dnes odehrála dvě semifinálová utkání s českou účastí. Sedmnáctiletý Vojtěch Petr do svého prvního finále v kariéře nepostoupil, naopak Jakub Menšík uspěl a v neděli ho čeká bitva o titul na třetím turnaji v řadě. Postup do finále vybojoval rovněž Marek Gengel v Trnavě a Denisa Hindová v Oberpullendorfu.

Češi v akci

Petruželová slaví premiérovou profesionální trofej
Dvacetiletá česká tenistka Lucie Petruželová se dočkala v sobotu pozdě večer největšího úspěchu své profesionální kariéry. Na turnaji ITF v Dominikánské republice vybojovala spolu s Němkou Ruxandrou Schechovou svou první trofej mezi dospělými. Ve finále čtyřhry v Santo Domingu zvítězil česko-německý pár nad americko-britskou dvojicí Meishou Kendallovou-Woseleyovou a Tiffany Williamovou 6:2, 3:6, 12:10.

Petruželová se Schechovou přitom prohrávaly v supertiebreaku už 3:9, dokázaly ale sedmi body v řadě vývoj skóre otočit a v koncovce si už vítězství utéct nenechaly.

Gengel je v Trnavě ve finále
Český tenista Marek Gengel (323.) si přenesl dobrou formu z Egypta také na halový turnaj v Trnavě. V sobotním semifinále si poradil s Mirzou Bašičem (384.) a zahraje si v neděli o titul. Bývalého 74. hráče světa porazil ve třech setech 7:5, 4:6, 6:2. Ve finále se Gengel střetne s nasazenou osmičkou Danielem Rinconem (472.) ze Španělska.

Hindová postoupila do svého prvního finále kariéry
Denisa Hindová (634.) se poprvé v kariéře probojovala do finále singlového turnaje, povedlo se jí to na ITF turnaji v rakouském Oberpullendorfu, když v semifinále vyřadila ruskou tenistku Victoriu Kanovou (584.) 6:4, 6:2.

Dramatický první set nabídl hned pět brejkbolů, z toho tři putovaly na konto české tenistky. Ve druhé sadě si už Hindová stoprocentně držela svůj servis a sama prolomila servis soupeřky dvakrát. Ve finále se utká o svůj první titul ze dvouhry v kariéře s turnajovou osmičkou Lucijou Čiričovou Bagaričovou (680.) z Chorvatska.

Menšíkova jízda pokračuje, zahraje si další finále
Jakub Menšík (478.) je v závěru roku ve vynikající formě. Sedmnáctiletý český tenista zvládl na turnaji ITF 15 v egyptském Šarm aš-Šajchu semifinále, ve kterém porazil o pět let staršího soupeře Lukase Krainera (702.) z Rakouska po setech 6:4, 6:3.

Menšík svému soupeři za celý zápas nenabídl ani jediný brejkbol, sám jich měl k dispozici hned sedm a v každém setu jeden proměnil. Pro Menšíka se jedná už o čtrnácté vítězství v řadě a v neděli bude bojovat o titul na třetím turnaji po sobě.

Petr do svého prvního finále nepostoupil
Vojtěch Petr (-) sice na turnaji ITF 15 v egyptském Šarm-aš Šajchu do finále nepostoupil, přesto však může hodnotit své vystoupení na této akci pouze kladně, díky postupu do semifinále si připíše své první body do žebříčku ATP. V souboji o finále sedmnáctiletý český tenista podlehl o šest let staršímu lotyšskému tenistovi Robertu Strombachsovi (515.) 2:6, 6:7(2).

Zejména ve druhém setu byl Petr svému zkušenějšímu soupeři vyrovnaným protivníkem, dokonce získal ve třetím gemu výhodu brejku. Tu však nedokázal potvrdit a nakonec neuspěl ve zkrácené hře.

ITF World Tennis Tour

ITF WTT M25" 1st Empire Men Indoor 2022, Trnava (muži, SVK, 25 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (323.) – Mirza Bašič (BIH, 384.) 7:5, 4:6, 6:2

Sharm Elsheikh Egypt Men´s Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Robert Strombachs (LAT, 515.) – VOJTĚCH PETR (-) 6:2, 7:6(2)
Lukas Krainer (AUT, 702.) – JAKUB MENŠÍK (478.) 4:6, 3:6

W15 Santo Domingo (ženy, DOM, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
PETRUŽELOVÁ, Schechová (GER) – Kendallová-Woseleyová (USA), Williamová (GBR) 6:2, 3:6, 12:10

Oberpullendorf Open (ženy, AUT, 15 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Victoria Kanová (584.) – DENISA HINDOVÁ (634.) 4:6, 2:6