Poslední turnaj sezony zatím Kopřiva zvládá. V Maspalomas prošel po dvou měsících do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Pětadvacetiletý Vít Kopřiva nutně potřebuje uhrát dobrý výsledek. S tím přijel také do španělského Maspalomas, kde se uzavírá letošní sezona na okruhu ATP Challenger Tour. V osmifinále sice přišel o náskok za stavu 6:1 a 4:1, ale nakonec Němce Tima Stoddera zdolal 6:1, 5:7, 6:3. Do čtvrtfinále se na challengeru dostal takřka po dvou měsících.

První polovinu sezony měl Kopřiva velmi úspěšnou. Zahájil ji postupem do čtvrtfinále v Bendigu a zkraje února prošel z kvalifikace až do osmifinále na ATP v Puné. Totéž zopakoval také na své oblíbené antuce v Marrákeši a na challengerech se mu dařilo ještě více.

Český tenista si dokonce podmanil domácí challenger v Prostějově (premiérová trofej z této kategorie), byl v semifinále v Blois a zahrál si čtvrtfinále na dalších třech turnajích. Místo možného útoku na posun do elitní stovky žebříčku však začal trochu herně strádat. Nepovedlo se mu, mimo jiné, obhájit semifinále z ATP v Gstaadu či z velkého challengeru v Brunšvíku.

Ve druhé polovině sezony se sice blýskl říjnovým postupem do semifinále v Parmě a do srpnového čtvrtfinále v Liberci, ale jinak převážně končil v prvních či druhých kolech.

Nyní v Maspalomas, což je vedle portugalské Maie poslední dějiště challengeru v roce 2022, může zakončit sezonu na mnohem pozitivnější vlně. Ve čtvrtek se mu totiž povedlo projít už do čtvrtfinále, když ve třech setech udolal Němce Stoddera. Nebylo to ale nic jednoduchého.

Z jasného zápasu se totiž stalo drama. Kopřiva vedl už 6:1 a 4:1 a navíc měl na příjmu brejkbol. Poté se ale hra českého favorita zbortila jako pověstný domeček z karet. Turnajová trojka začala střádat enormní množství chyb a po výsledku 5:7 se muselo jít nečekaně do třetího setu.

V tom promarnil rychle nabyté vedení 2:0, a za stavu 2:2 dokonce čelil dvěma brejkbolům. Ty ale rodák z Bílovce naštěstí odvrátil, stejně jako další Stodderovu příležitost při skóre 4:2. Po dvou a čtvrt hodině tak mohl Kopřiva přeci jen oslavit výhru 6:1, 5:7, 6:3 a kýžený postup do čtvrtfinále.

Už díky tomuto vítězství se posune světovým žebříčkem minimálně na 141. místo. Může přitom být ještě o poznání lépe. O postup do semifinále si totiž zahraje s domácím Oriolem Rocou Batallou. Španěl, kterého český tenista porazil v říjnu v Parmě ve dvou setech, figuruje až na 299. místě žebříčku a Kopřiva bude v utkání favoritem.