Ceny ATP: Lehečka může být nováčkem roku, nominacím dominuje Alcaraz

- Marek Bartošík

Asociace tenisových profesionálů (ATP) oznámila ve středu vpodvečer nominace na svá ocenění. Mezi vybranými tenisty figuruje také Jiří Lehečka, který aspiruje na cenu pro nováčka roku. Jednadvacetiletému Čechovi konkurují ve zmíněné kategorii Brit Jack Draper, Američan Ben Shelton, Tchajwanec Ťün-sin Ceng a Dán Holger Rune. Světová jednička Carlos Alcaraz získal nominaci na cenu za fair play i pro hráče s největším zlepšením. Ve výběru nejlepších trenérů je navíc jeho mentor Juan Carlos Ferrero.

Jiří Lehečka se dočkal odměny za sezónu, v níž si zahrál semifinále na halové pětistovce v Rotterdamu, finále na Turnaji mistrů do 21 let a získal trofej na challengeru v Liberci. Český reprezentant se v žebříčku vyšvihl ze 141. na aktuální 80. místo, v srpnu byl dokonce na 59. příčce.

V nominaci na nováčka roku (Newcomer of the Year), kde je podmínkou průnik do Top 100 v dané sezóně, je hlavním favoritem Holger Rune. Dánský teenager je aktuální světovou jedenáctkou, letos triumfoval na Masters v Paříži a dalších dvou turnajích ATP (Mnichov, Stockholm), zahrál si také čtvrtfinále na grandslamovém Roland Garros.

Skvělou sezónu měl i dvacetiletý Brit Jack Draper (42.), jenž posbíral čtyři tituly na ATP Challenger Tour a zahrál si čtvrtfinále na tisícovce v Montréalu. Nadějný Američan Ben Shelton (97.) zazářil vítězným hattrickem na třech listopadových challengerech ve Spojených státech, hbitý Tchajwanec Ťün-sin Ceng (86.) nenašel přemožitele na akcích stejné kategorie v Bengalúru a Murcii.

Už zmínění Rune a Draper si vysloužili nominaci také v kategorii pro hráče s největším zlepšením (Most Improved Player of the Year). Společně s nimi mají šanci také americký bombarďák Maxime Cressy a světová jednička Carlos Alcaraz.

Stále teprve devatenáctiletý Španěl obdržel nominaci i na cenu za fair play (Stefan Edberg Sportsmanship Award), a to v konkurenci svého krajana Rafaela Nadala, Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho, Nora Caspera Ruuda a Američana Francese Tiafoea.

Alcaraz „má prsty“ také v trenérské nominaci, kde se nachází jeho rádce Juan Carlos Ferrero. Kromě bývalé světové jedničky mají příležitost ještě Frederic Fontang (trenér Félixe Augera-Aliassimeho), Goran Ivaniševič (vede Novaka Djokoviče), Michael Russell (pomáhá Taylorovi Fritzovi) a Christian Ruud, jenž je koučem svého syna Caspera.

Zapomenout nesmíme ani na kategorii návrat roku (Comeback Player of the Year), kde bychom našli Chorvata Bornu Čoriče, Rakušana Dominica Thiema, Švýcara Stana Wawrinku a Číňana I-ping Wua.

Ve čtyřech hráčských kategoriích hlasují právě tenisté, o nejlepším trenérovi rozhodnou jeho kolegové. ATP tradičně oznámí také nejoblíbenějšího hráče podle hlasování fanoušků. O držitelích ocenění bude jasno v týdnu od 12. prosince.