Dva měsíce místo dvou let. Zapomnětlivý Verdasco neprošel antidopingovým testem

- Marek Bartošík

Po trestech pro Mardyho Fishe a Boba Bryana kvůli propagaci sázení vynesla Jednotka pro bezúhonnost tenisu (ITIA) další verdikt. Tentokrát se týká španělského matadora Fernanda Verdasca, který dostal za užití nepovolené látky zvané methylfenidát zákaz hraní na dva měsíce. Bývalé světové sedmičce pomohly od výrazně vyššího trestu polehčující okolnosti.

Namísto dvou let vyfasoval Fernando Verdasco zákaz činnosti pouze na dva měsíce, a to s platností od 8. listopadu. Devětatřicetiletý Španěl se tak nemusí bát, že by přišel o start v kvalifikaci Australian Open, která vypukne den po skončení trestu, tedy v pondělí 9. ledna.

A čím se aktuálně 125. tenista žebříčku ATP provinil? Na únorovém turnaji v brazilském Riu de Janeiru měl pozitivní test na zakázaný lék methylfenidát, který přitom standardně užívá proti své hyperkinetické poruše (ADHD).

Verdasco si ale zapomněl prodloužit výjimku, díky níž by užívání léku – předepsaného doktory – neznamenalo pro ITIA problém. Po upozornění na svou nedbalost si vítěz sedmi turnajů ATP výjimku u Světové antidopingové agentury (WADA) obnovil.

„ITIA akceptuje, že hráč nechtěl podvádět a že jeho provinění nebylo úmyslné. Hráč dobrovolně přijal dočasný zákaz činnosti, který skončí v neděli 8. ledna 2023,“ stojí ve vyjádření ITIA.

Někdejší člen elitní desítky Verdasco letos opanoval větší challenger v mexickém Monterrey, na turnajích ATP se probojoval dvakrát do čtvrtfinále (Buenos Aires, Estoril). Svými výkony i žebříčkovým postavením ale zůstává daleko za svou dřívější úrovní.