Rychlost kurtů? Skoro všechny jsou pomalé, chci změnu, žádá Murray

- Marek Bartošík

Každý tenisový fanoušek dobře ví, že v novém tisíciletí se postupně zpomalil povrch na spoustě turnajů včetně těch nejvýznamnějších. Proto nepřekvapí, že čas od času ožije debata o tom, že je potřeba některé podklady dvorců zrychlit, aby se tenisté a tenistky museli (či spíše mohli) vypořádat s větší variabilitou. Důrazným zastáncem návratu svižnějších povrchů je i dvojnásobný wimbledonský šampion Andy Murray.

„Největším problémem aktuálně je, že se většinu týdnů hraje s velmi pomalými míči na velmi pomalých kurtech. Chybí větší pestrost. Proč nemít rychlejší kurty s pomalejšími míči nebo naopak? Šanghaj taková vždy byla, dal se tam hrát celodvorcový tenis,“ vyjádřil se na twitteru pětatřicetiletý Andy Murray.

Bývalý první hráč světa se na okruhu pohybuje od roku 2005, mohl tak sledovat ústup rychlejších kurtů na úkor těch pomalejších. Tenisoví funkcionáři si od změny slibovali pohlednější zápasy plné dlouhých výměn, což se skutečně stalo.

„Když proti sobě na začátku devadesátých let hráli tenisté s dělovým servisem, žádné fiftýny netrvaly déle než čtyři údery. A to nadobro zabilo velmi rychlé kurty,“ reagoval uznávaný trenér, expert a bývalý čtvrtý tenista světa Brad Gilbert, který dříve vedl kromě Murrayho také Andreho Agassiho či Andyho Roddicka.

Sám Gilbert byl tenisovým profesionálem mezi lety 1982 a 1995, zažil tedy zcela jinou éru než Murray po roce 2005. Britská hvězda se však může příští sezónu těšit nejméně na jeden turnaj, kde bude rychlejší podklad.

„Určitě si příští rok zahraj na Miami Open. Myslím, že budeš spokojen,“ vzkázal Murraymu někdejší elitní tenista James Blake, který je nyní turnajovým ředitelem tisícovky v Miami.

Tým kolem Blakea ostatně není jediným, jenž zkouší vsadit na tradičnější kartu. Už na nedávném Turnaji mistrů v Turíně pořadatelé připravili účastníkům rychlé podmínky. A podobná rozhodnutí napovídají, že by se trend mohl alespoň částečně obrátit zpět ke svižnějším dvorcům.