Muž, který stojí za australským úspěchem. Nemohu být pyšnější, září kapitán Hewitt

- Jan Vojkůvka

Změny v nominaci, které Lleyton Hewitt před semifinálovým zápasem proti Chorvatsku udělal, mnohé překvapily. Bývalá světová jednička ale moc dobře věděla, co dělá. Jeho zvolená sestava totiž dokázala pokořit favorizované soupeře a vybojovala pro Austrálii první postup do finále po 19 letech.

Ve čtvrtfinále se Australané hladce probili do dalšího kola přes Nizozemsko. Ve dvouhrách v úterý slavili Jordan Thompson a Alex De Minaur. O to větší překvapení bylo, když Thompson dostal v semifinále proti Chorvatům ve dvouhře volno a na kurt vyrazil Thanasi Kokkinakis.

Proti Bornovi Čoričovi neuspěl a Australané prohrávali 0:1. Hewitt ale moc dobře věděl, co dělá. Vše totiž vsadil na jednu kartu – věřil De Minaurovi a věřil v závěrečný debl. A skutečně, De Minaur nečekaně hladce přejel chorvatskou jedničku Marina Čiliče a vynutil si rozhodující čtyřhru.

Do té už nastoupil i Thompson, který po boku Maxe Purcella odehrál parádní zápas. Australská dvojice ani jednou neztratila podání a jeden z nejlepších deblových párů světa Nikolu Mektiče a Mateho Paviče udolala po dvouapůlhodinové a třísetové bitvě. Překvapivý, ale zasloužený postup byl na světě.

„Je to skvělé! Austrálie má v této soutěži opravdu bohatou historii a měli jsme to štěstí, že jsme ji kdysi dávno vyhráli při mnoha příležitostech,“ rozplýval se po postupu do finále Lleyton Hewitt, který oproti očekávání dokázal v semifinálovém souboji namíchat ten správný postupový recept.

„Vím, jak moc pro mě jako hráče znamenalo, když jsem měl možnost zahrát si finále. Jsem nadšený, že kluci dostanou v neděli také tuto příležitost. Nemohu na tyhle lidi být pyšnější,“ pokračoval Hewitt, který přeci jen vidí na postupu do finále ve španělské Málaze jednu kaňku.

Kvůli novému formátu, který byl před několika lety zaveden, si totiž Australané proti vítězi zápasu mezi Itálií a Kanadou zahrajou na neutrální půdě. „Byl bych strašně rád, kdyby se hrálo v Austrálii. Jsem zklamaný, že kluci nebudou moci hrát před 15 tisíci diváky v Rod Laver Areně,“ poznamenal Hewitt a zavzpomínal na roky své aktivní kariéry.

Lleyton Hewitt byl na přelomu tisíciletí jednou z největších opor australského daviscupového týmu. Mezi lety 1999 a 2003 vybojoval spolu se svými spoluhráči hned čtyřikrát postup do finále a v letech 1999 a 2003 dokonce slavil s Austrálií zisk Salátové mísy.

Právě v roce 2003 tehdy dvaadvacetiletý Hewitt dokázal před zaplněnou Rod Laver Arenou porazit tehdejší světovou trojku Juana Carlose Ferrera 3:2 na sety a poslat svůj tým do vedení 1:0. Výraznou měrou se tím podílel na konečném vítězství Austrálie 3:1 na zápasy.

Od té doby Australané ve finále slavné týmové soutěže scházeli. Až do tohoto týdne. A po devatenácti letech je u toho znovu Hewitt, tentokrát však v roli kapitána, ve které je šestým rokem.