Davis Cup: Australané zaskočili favorizované Chorvaty a jsou ve finále

- Jan Vojkůvka

Letošní Davis Cup přinesl v semifinále další překvapivý výsledek! Austrálie zastavila loňské finalisty z Chorvatska a postoupila do souboje o titul. O svém nečekaném postupu rozhodli Australané ve čtyřhře, ve které Max Purcell s Jordanem Thompsonem udolali čtvrtý nejlepší pár této sezony a finalisty Turnaje mistrů Nikolu Mektiče s Matem Pavičem.

Austrálie vstupovala do semifinále letošního Davis Cupu ve španělské Málaze v rolích papírových outsiderů. Důvodem bylo především to, že na ně číhali loňští finalisté z Chorvatska. Chorvaté navíc měli žebříčkovou převahu ve všech třech utkáních, využít toho ale nakonec nedokázali.

Ač se evropskému celku věřilo, že by postup do finále mohl vybojovat dokonce už po dvouhrách, tak i v případě rozhodující čtyřhry měl být jasným favoritem. Čtvrtý nejlepší pár uplynulé sezony Nikola Mektič s Matem Pavičem ovšem svou roli favorita potvrdit nedokázal.

Max Purcell s Jordanem Thompsonem totiž předvedli výkon na hranici svých možností a opět se potvrdilo, že týmové soutěže jsou o něčem trochu jiném než klasické turnaje. Po takřka dvouapůlhodinové bitvě, během níž neztratili ani jednou podání, vyhráli 6:7(3), 7:5, 6:4 a poslali Austrálii po 19 letech do finále.

V něm bude na výběr Lleytona Hewitta čekat vítěz sobotního semifinále mezi Itálií a Kanadou.

Chorvatsko nezvládlo souboj jedniček
Australany do finále nasměrovaly už dvouhry. V nich měli mít Chorvati jasnou převahu, o čemž hovořilo i žebříčkové postavení jednotlivých aktérů. Zatímco ale Borna Čorič tuto pozici potvrdil a porazil Thanasiho Kokkinakise 6:4, 6:3, v duelu jedniček došlo k překvapení.

Alex De Minaur totiž dokázal pokořit světovou sedmnáctku Marina Čiliče, kterého dokonce smetl z dvorce po setech 6:2, 6:2. A jak skóre naznačuje, vítězství to bylo drtivé.

Nejen, že De Minaur nečelil ani jednomu brejkbolu, ale sám si vypracoval hned 14 příležitostí na returnu, ze kterých proměnil hned čtyři. Čiličovi totiž v utkání tolik nefungoval první servis a přes druhé podání se De Minaurovi podařilo hru soupeře doslova rozebrat. Čiliče navíc srazilo hned devět dvojchyb, které jen podškrtly zmar chorvatské jedničky.

Davis Cup, Málaga (muži, ESP, 15 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále
Austrálie – Chorvatsko 2:1
Thanasi Kokkinakis (95.) – Borna Čorič (26.) 4:6, 3:6
Alex De Minaur (24.) – Marin Čilič (17.) 6:2, 6:2
Purcell, Thompson – Mektič, Pavič 6:7(3), 7:5, 6:4