Slzy kvůli rivalovi. Část mého já s ním odešla, vzpomíná Nadal na rozlučku Federera

- Jan Vojkůvka

Poslední zápas Rogera Federera v kariéře přinesl velmi dojemné obrázky. Nejen kvůli slzám švýcarského Maestra, ale i kvůli slzám jeho největšího rivala Rafaela Nadala. Španěl neskrýval svůj smutek, když se se jeden z nejlepších tenistů historie loučil s kariérou, a důvod byl prostý. Spolu s Federerem totiž skončila jedna dlouhá éra, která patřila i Nadalovi.

Přes dvacet let kouzlil na dvorcích švýcarský elegán Roger Federer. Kariéra jednoho z nejlepších (a podle některých vůbec nejlepšího) tenistů historie byla protkána nejen ohromnými úspěchy, ale i jednou skoro až bájnou rivalitou. Rivalitou s Rafaelem Nadalem.

Vzájemné zápasy, ve spoustě případů o velké tituly, byly oslavou tenisu. Celkem spolu oba tenisté odehráli 42 zápasů a postupem času se rivalové stali také přáteli. A toto přátelství nakonec vyústilo i ve dva společné zápasy v lavercupové čtyřhře. Po premiéře v roce 2017 přišlo hořkosladké setkání v roce 2022 při příležitosti posledního profesionálního zápasu Rogera Federera.

Po zmíněném utkání, v němž Fedal prohrál s Američany Jackem Sockem a Francesem Tiafoem, přišly chvíle, které ne každý snášel dobře. Kromě Federera a jeho nejbližších zasáhla rozlučka Švýcara nejvíce asi právě Rafaela Nadala.

„Když odešel do důchodu, odešla s ním i část mého já, část mého života. Nahromadily se ve mně emoce i kvůli rozloučení s někým, kdo byl pro náš sport tak důležitý,“ vysvětloval v rozhovoru s novinářem Sebastianem Torokem, jaké myšlenky se mu honily hlavou a proč ho rozlučka Federera tolik zasáhla.

„Máme mnoho společných zážitků a důležitých okamžiků sdílených v našich životech rivalů a týmových kolegů. Díky spřízněnosti jsme toho spolu tolik sdíleli. Odešel někdo, koho jsem obdivoval, s kým jsem soupeřil a také někdo, s kým jsem sdílel mnoho krásných věcí na kurtu i mimo něj,“ vyprávěl Nadal.

Zatímco Federer ukončil kariéru v jednačtyřiceti letech, Nadal je proti němu stále ještě mladík. I on ale už v šestatřiceti cítí, že se jeho čas blíží. Kdy ovšem přijde, to sám netuší. „Až přijde, tak přijde,“ poznamenal. „Na svůj život po kariéře jsem připravený. Nemyslím si, že pro mě bude problém, abych se přizpůsobil změnám. Můj život má věci stejně důležité, nebo i důležitější, než tenis,“ dodal Nadal.