Klíč k prvnímu finále mezi ženami? Pomohla i úspěšná maturita, hlásí Hrdinková

- David Schlegel, Marek Bartošík

V sezóně 2022 se na ženském okruhu ITF pevněji usadila řada nových tenistek, mezi jinými i Denise Hrdinková. Devatenáctiletá Češka začínala rok mimo Top 1500, kvalitními výkony se však propracovala na aktuální 776. příčku. Hrdinková se v rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídala o premiérovém finále na turnaji ITF v turecké Antalyi, úspěšné maturitě i pokroku ve své hře.

Jaká pro vás byla sezóna 2022?
Na začátku se mi úplně nedařilo, měla jsem před sebou maturitu. Ale jakmile jsem ji úspěšně ukončila, ulevilo se mi a mohla jsem se soustředit jen na tenis. Myslím, že to šlo poznat. Jsem velice spokojená s tím, kam jsem se posunula.

Největším úspěchem pro vás bylo zkraje listopadu finále na antukové patnáctce v Antalyi. Můžete se ještě za tímto turnajem ohlédnout?
Byl to super turnaj. Ale mrzelo mě, že jsem ho nemohla dokončit ve zdraví. Ve finále jsem měla střevní potíže.

Se kterým vítězstvím z Antalye jste obzvlášť spokojená?
Asi nejvíce šťastná a překvapená jsem byla ze semifinále výhry nad Ancou Alexiou Todoniovou. I když výsledek 6:3 a 6:2 vypadá jednoznačně, vůbec to tak nebylo. Soupeřku znám už z juniorek, vím, jak hraje. Sedla mi její svižná, rychlá a stále stejná hra. Naopak styl Turkyně Basak Eraydinové mi nevyhovoval. Hrála chytře, jde vidět, že hlavně dříve byla skvělou tenistkou. Zápas byl těžký i na kondici (Hrdinková porazila bývalou 156. hráčku světa Eraydinovou ve čtvrtfinále 6:3, 1:6 a 6:2, pozn. red.).

Ve finále jste prohrála s členkou Top 300 Anastasií Zolotarevovou 1:6 a 0:6. Bylo utkání nad vaše síly hlavně kvůli zdravotním problémům?
Ano, ráno jsem se probudila a cítila jsem se velmi unaveně. Myslela jsem si, že to bylo kvůli předchozím těžkým zápasům. Když jsem ale nastoupila do finále, bylo mi čím dál hůř. Ona nedělá zbytečné chyby, zároveň dokáže zrychlit, takže byla v ten den nad moje síly.

Přemýšlela jste i o skreči?
Na konci už mi bylo doopravdy špatně, ale říkala jsem si, že finále skrečovat nebudu. Šlo to, a tak jsem zápas dohrála.

V sezóně jste musela často i do kvalifikací, přesto jste třeba v červnu postoupila v rumunské Bukurešti až do semifinále. Patrně se vyplatilo, že už jste měla za sebou maturitu…
Po maturitě jsem mohla více trénovat a hrát více turnajů. Jelikož jsem měla volnější hlavu, lépe se mi regenerovalo. V Bukurešti se mi to sešlo, byl to super turnaj.

Chystáte se letos ještě na nějaké turnaje?
Ano, chystám se na dvě patnáctky do Rakouska. A to bude pro letošní rok asi vše.

Jaké máte další plány? Budete nadále studovat, nebo se soustředíte zcela na tenis?
Teď bych se chtěla věnovat dva roky naplno tenisu a uvidíme, kam se posunu. Poté bych případně šla na vysokou školu.

Můžete ještě na závěr popsat vaši hru a na čem byste ráda zapracovala?
Moje hra je agresivnější, i když jsou samozřejmě tenistky, které mají více síly a rychlosti než já. S trenéry, hlavně Martinem Kobzou, Radovanem Světlíkem a Davidem Nerudem, jsme dost vypilovali techniku, jistotu a rychlost úderů. Myslím, že bych se mohla posunout v kondici a vytrvalosti. Když jsem hrála třeba se soupeřkami z Top 300, neviděla jsem mezi námi rozdíl v úderech, ale právě v kondici.


Galerie