Změna na poslední chvíli. Rekordman Djokovič překonal v letošních výdělcích Šwiatekovou

- Marek Bartošík

Nechybělo mnoho a Iga Šwiateková se mohla pyšnit celkově nejvyššími finančními odměnami za letošní sezónu. Díky úspěchu na Turnaji mistrů ji ale z pomyslného trůnu sesadil Novak Djokovič, jenž inkasoval za triumf v italském Turíně rekordní šek na více než 4,7 milionu amerických dolarů. V součtu se všemi letošními výdělky překonal polskou hvězdu Šwiatekovou o přibližně 59 tisíc dolarů.

Celkem 9 934 582 dolarů, tedy přibližně 236 milionů korun, obdržel za své letošní tenisové výkony Novak Djokovič. Srbský tenista si přišel na pohádkové prémie především na už zmíněném Turnaji mistrů a také na Wimbledonu, kde získal za titul odměnu dva miliony britských liber (cca 56 milionů korun).

Pětatřicetiletý Djokovič letos opanoval také Masters v Římě, pětistovku v Astaně a dvěstěpadesátku v Tel Avivu, celkově nastřádal 42 vítězství a sedm porážek. Nejvýdělečnějším jedincem této sezóny se stal navzdory tomu, že nemohl startovat hned na dvou grandslamech (Australian Open, US Open) a čtyřech akcích kategorie ATP Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Montréal, Cincinnati).

Nezastavitelná Šwiateková byla letos ještě úspěšnější, když ukořistila osm trofejí včetně dvou grandslamových (Roland Garros, US Open) a zvítězila v 67 ze 76 zápasů. Na své „výplatní pásce“ měla na konci sezóny sumu 9 875 525 dolarů.

Tenistka z Varšavy ve srovnání s Djokovičem doplatila na to, že na akcích WTA jsou finanční odměny menší než na turnajích ATP. Například za triumf na antukové tisícovce v Římě obdržela Šwiateková „pouze“ 332 260 eur, kdežto Djokovič hned 836 355 eur (tedy 2,5krát více).

Na třetím místě za Djokovičem a Šwiatekovou skončil ve výši letošních výdělků Carlos Alcaraz. Španělský vládce žebříčku ATP si přišel na 7 655 130 dolarů. Těsně za ním skončil v pomyslném pořadí jeho zkušenější krajan Rafael Nadal (7 442 076 dolarů).

Mimochodem absolutní rekord v ročním prize money drží Djokovič, který si v památné sezóně 2015 vydělal i díky třem grandslamovým titulům neuvěřitelných 21 646 145 dolarů.