Bez ztráty setu! Gengel si v Egyptě dokráčel pro největší titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Šarm aš-Šajch je dlouhodobě místem zaslíbeným pro Marka Gengela. Český tenista v této egyptské destinaci posbíral během kariéry všech sedm svých singlových trofejí, tentokrát však poprvé triumfoval na pětadvacítce. Největší titul kariéry vybojoval v souboji s domácím Amrou El-Sayedem, kterého porazil za pouhých 56 minut 6:3, 6:1.

Sedmadvacetiletému Gengelovi se letos na podzim velmi daří. Po říjnové výpravě do Jižní Koreje, kde si zahrál na třech turnajích, se vydal do Austrálie a na dvou challengerech dokázal uhrát napřed osmifinále v Playfordu a následně semifinále v Sydney.

Postup do semifinále na turnaji ATP Challenger Tour se okamžitě stal jeho nejlepším výsledkem v profesionální kariéře. Ještě nikdy nedošel na turnaji druhé kategorie tak daleko a ještě nikdy nezískal na jednom turnaji tolik bodů do žebříčku ATP. A své výkony ze Sydney navíc dokázal nyní potvrdit.

Po týdenním volnu naskočil Gengel ve svém oblíbeném Šarm aš-Šajchu k turnaji ITF M25 a bez ztráty setu si dokráčel až k zisku trofeje na své první pětadvacítce v kariéře. V Šarm aš-Šajchu doposud triumfoval ve dvouhře šestkrát, vždy se ale jednalo o menší patnáctky. Nedělní finále se tak rázem stalo jeho nejcennějším finálovým vítězstvím mezi profesionály.

Gengel navíc dokázal finálový souboj vyhrát ve velkém stylu. Domácího El-Sayeda nepustil ani k jednomu brejku a duel opanoval za pouhých 56 minut, když soupeři hned čtyřikrát prorazil servis. K vítězství si pak pomohl hned 10 esy.

Rakovnický rodák se v této sezoně mnohem více soustředil na challengery, proto toho tolik na okruhu ITF neodehrál. I z toho důvodu se jedná o jeho první titul v probíhající sezoně. Za vítězství v Šarm aš-Šajchu si Gengel připíše 25 bodů do žebříčku ATP a nahradí si ztráty za odepsání bodů z konce minulé sezony.

Na skončeném egyptském turnaji se Gengelovi povedlo vyhrát už v sobotu turnaj ve čtyřhře, zkompletoval tím svůj další tamní double s číslem tři. První double získal v Šarm aš-Šajchu v roce 2019, druhý pak loni.