Gengel slaví třináctý deblový titul, v neděli může v Šarm aš-Šajchu oslavit double

- Petr Sumbal

Marek Gengel po úspěšném semifinále dvouhry zvládl v egyptském tenisovém středisku v Šarm aš-Šajchu také vyvrcholení deblového turnaje. Do finále nastoupil český tenista po boku Němce Matse Rosenkranze a společně porazili jihoafricko-běloruský pár Kris Van Wyk, Alexander Zgirovskij po setech 6:2, 7:5. Už v neděli může Gengel přidat k titulu ze čtyřhry i ten singlový.

Gengel s Rosenkranzem se dali dohromady až právě pro egyptský turnaj, do té doby spolu nikdy nehráli. A hned na prvním společném turnaji si dokráčeli až pro titul, a to dokonce bez ztráty setu.

Ve finále se turnajové dvojky postavily proti dvojici Van Wyk, Zgirovskij. První sada se stala jednoznačnou záležitostí v podání česko-německého páru, který soupeřům nenabídl jedinou příležitost na brejk a sám využil z pěti brejkbolů hned dva.

Také druhá sada se zprvu vyvíjela pro Gengela s Rosenkranzem velmi dobře, dvojice si poměrně snadno vypracovala náskok 4:1 a vše nasvědčovalo tomu, že finále bude rozhodnuto velmi brzo. Jenže nakonec se přeci jen dostavila menší zápletka, když Van Wyk se Zgirovským dokázali srovnat krok na 4:4 a posléze i na 5:5.

Koncovku druhé sady však přeci jen zvládli lépe Gengel s Rosenkranzem, kteří si nejprve udrželi svůj servis a následně přišel za stavu 6:5 jejich brejk, který set i celý finálový zápas ukončil.

Pro Gengela se jedná už o třináctý deblový titul z turnajů ITF a druhý letošní. Naposledy se z trofeje ze čtyřhry radoval na začátku letošního roku po boku Lukáše Rosola, a to rovněž v Šarm aš-Šajchu.

27letý český tenista má na svém kontě rovněž šest singlových trofejí a další může přidat už zítra, pokud zvládne finále proti domácímu tenistovi Amrovi Elsayedovi (767.). Jediný vzájemný zápas s tímto tenistou Gengel v roce 2019 prohrál.

Egypt Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (333.) – Mohamed Maamoon (EGY, 1100.) 7:5, 7:6(3)

Finále čtyřhry
Van Wyk (RSA), Zgirovskij – GENGEL, Rosenkranz (GER) 2:6, 5:7