Macháč v Helsinkách dominoval! Ztratil jen tři hry a znovu se přiblížil vysněné stovce

- Jan Vojkůvka

Parádní vystoupení má za sebou na challengeru ve finských Helsinkách Tomáš Macháč. Pátý nasazený deklasoval za pouhých 66 minut Belgičana Zizou Bergse 6:1, 6:2 a postoupil do semifinále. Tímto vítězstvím se český tenista opět výrazně přiblížil premiérovému posunu do první světové stovky.

Dvaadvacetiletý Macháč se do semifinále probojoval podruhé v řadě. Mezi nejlepší čtyřku se dostal i minulý týden v Bratislavě, kde nakonec nestačil na pozdějšího vítěze Martona Fucsovicse z Maďarska.

Tento týden ve finských Helsinkách Macháč oproti slovenskému turnaji, kde odehrál mnohem vyrovnanější zápasy, prozatím září. Ve třech odehraných zápasech totiž neztratil ani set a po hladkém vítězství 6:4, 6:2 nad rozjetým Ottou Virtanenem, jemuž oplatil letošní porážku z Liberce, doslova přejel Belgičana Bergse.

Čtvrtfinálové utkání měl Macháč po většinu času zcela pod kontrolou. Sice přišlo pár drobných zaváhání, během nichž český tenista nabídl soupeři čtyři brejkboly, ale všechny hrozby ztráty servisu dokázal odmazat. Sám naopak proměnil čtyři z jedenácti brejkbolů a za pouhých 66 minut slavil postup.

Postupem do semifinále se Macháč výrazně přiblížil vysněnému posunu do elitní světové stovky. Před sobotním utkáním má v tzv. živém žebříčku 542 bodů, což jej řadí na 105. místo světa (nové osobní maximum). Pokud zvládne také semifinále, bude mít na kontě 564 bodů a od TOP 100 jej budou dělit pouhé dva body.

V případě, že celý turnaj v Helsinkách vyhraje, stane se Macháč novým členem elitní světové stovky. I kdyby se mu ale nepovedlo zvítězit, bude pro něj v honbě za tímto milníkem nesmírně důležité postoupit alespoň do finále. Další body by totiž mohl přidat příští týden na challengeru v Andrii, kde uzavře letošní sezonu.

V sobotním semifinále se Macháč střetne se 140. hráčem světa Yannickem Hanfmannem.