Denní menu, 19.11.2022: Macháč postoupil v Helsinkách do finále, Malečková s Voráčovou získaly titul v Bratislavě

- Redakce

Tomáš Macháč postoupil do svého třetího finále na challengeru v sezóně, když ve finských Helsinkách v semifinále porazil německého tenistu Yannicka Hanfmanna. V utkání byl Macháč velmi dominantní a ztratil v něm jen tři gemy. Barbora Palicová skončila na bratislavském turnaji ITF v semifinále. Jesika Malečková a Renata Voráčová ovládly ve slovenské metropoli deblovou soutěž, když v dramatickém souboji vyzrály na Katarínu Kužmovou a Viktórii Kužmovou.

Češi v akci

Macháč byl opět dominantní, v Helsinkách si zahraje o titul
Suverénní jízda Tomáše Macháče (112.) challengerem v Helsinkách pokračovala i v semifinále! V něm český tenista ztratil stejně jako v předchozím kole jen tři gemy, když porazil Yannicka Hanfmanna (140.) hladce 6:1, 6:2.

Macháč, jenž hraje na turnaji jakožto pátý nasazený, nenabídl v celém utkání svému německému soupeři ani jediný brejkbol, sám si naopak vypracoval hned dvanáct příležitostí, z nichž čtyři dokázal proměnit. V neděli si 22letý český tenista zahraje o svůj pátý titul na challengerech a už třetí v této sezóně. Ve finále vyzve Švýcara Leandra Riediho (277.), se kterým se dosud nikdy neutkal.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Malečková s Voráčovou slaví titul v Bratislavě!
Jesika Malečková a Renata Voráčová opanovaly po obrovské bitvě halovou šedesátku v Bratislavě. Česká dvojice udolala v nesmírně dramatickém finále Slovenky Katarínu Kužmovou a Viktórii Kužmovou 2:6, 7:5 a 13:11, když odvrátily celkem pět mečbolů!

Malečková s Voráčovou prohrávaly v klíčovém supertiebreaku už 5:9, výrazné manko ale dokázaly vymazat. Následně ještě odvrátily pátý mečbol za stavu 9:10, samy využily o chvíli později svou druhou šanci na uzavření zápasu. Zatímco Malečková slaví už šestý letošní titul ze čtyřhry, Voráčová se raduje ze své první trofeje od roku 2019.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Vocel se prokousal do finále!
Matěj Vocel (-) prošel na turnaji v americkém Columbusu z kvalifikace až do finále! A to ve velkém stylu, když v šesti utkáních neztratil prozatím ani jeden set. Jeho sílu pocítil v sobotním semifinále Moldavan Alexander Cozbinov (578.), jenž startoval na základě divoké karty. Vocel byl v utkání jasně lepším hráčem a nenechal se rozhodit ani tím, že mu zrovna moc nefungoval první servis. Cozbinova porazil za 83 minut 6:2, 6:3 a může se těšit na nedělní finále, v němž vyzve pátého nasazeného Alexandera Bernarda (761.).

Menšík si v Heraklionu zahraje o svůj druhý titul
Teprve 17letý český tenista Jakub Menšík (566.) zvládl na turnaji kategorie ITF 25 v Heraklionu vyrovnané semifinále, francouzského tenistu Titouana Drogueta (306.) porazil po dvou tiebreacích 7:6(4), 7:6(6). Oba tenisté si po celý zápas pečlivě střežili svá podání.

V prvním setu nebyl k vidění ani jeden brejk, ve druhém pak došlo k jedné ztrátě podání na každé straně. Menšík mohl ukončit zápas už v desáté hře druhé sady, ale za stavu 5:4 při podání soupeře svůj první mečbol nevyužil. Set tak dospěl do tiebreaku, ve kterém už český tenista na druhý pokus zápas ukončil.

Svůj první titul mezi profesionály získal Menšík letos v září v německém Allershausenu, v Řecku bude moci do své sbírky přidat další.

Šebestová v Itálii neuspěla ani ve finále čtyřhry
Ivana Šebestová po prohraném semifinále dvouhry v italském Solarinu nezvládla ani finále turnaje ve čtyřhře. Česká tenistka pro tento turnaj utvořila pár se Švýcarkou Nicole Gadientovou a společně ve finále turnaje kategorie ITF 15 prohrály s domácí dvojicí Samira De Stefanová, Camilla Gennarová po setech 5:7, 6:4, 8:10. Utkání trvalo hodinu a 45 minut a rozhodnout ho musel až supertiebreak, ve kterém česko-švýcarský pár vedl 7:6, nakonec jej však prohrál. Na svůj čtvrtý deblový titul si tak bude muset 21letá česká tenistka ještě počkat.

Palicová si v Bratislavě finále nezahraje
Barbora Palicová (220.) si páté letošní finále nezahraje, v semifinálovém utkání na ITF turnaji v Bratislavě podlehla Nigině Abduraimovové (192.) z Uzbekistánu po setech 4:6, 5:7. V prvním setu Palicová nabrala ztrátu 2:5, následně sice dokázala snížit na 4:5, ale srovnat už nezvládla a úvodní sadu ztratila. Druhý set naopak lépe rozehrála česká 18letá hráčka, která si vytvořila náskok 3:0 a posléze vedla i 5:2. Od té doby však Palicová nezískala ani jeden gem a druhou sadu nakonec prohrála 5:7.

Gengel slaví v Šarm aš-Šajchu deblový titul
Marek Gengel po úspěšném semifinále dvouhry zvládl v egyptském tenisovém středisku v Šarm aš-Šajchu také vyvrcholení deblového turnaje. Do finále nastoupil český tenista po boku Němce Matse Rosenkranze a společně porazili jihoafricko-ruský pár Kris Van Wyk, Alexander Zgirovskij po setech 6:2, 7:5. Už zítra může Gengel přidat k titulu ze čtyřhry i ten singlový.

Šebestová v Itálii padla po více než dvou a půl hodinách boje
Ivana Šebestová (687.) prohrála v italském Solarinu po 2 hodinách a 40 minutách boje semifinálové utkání s domácí hráčkou Denise Valenteovou (1017.) po setech 3:6, 6:2, 6:7(2). První set putoval na konto italské tenistky, která získala klíčový brejk v jeho čtvrtém gemu.

Do druhé sady vstoupila lépe Češka, která v prvních třech gemech ztratila jen jeden fiftýn a rychle se dostala do vedení 3:0. Druhý set nakonec Šebestová, jež v Solarinu plní roli nasazené dvojky, vyhrála 6:2.

Začátek třetího setu vyšel lépe turnajové osmičce Valenteové, která si vytvořila náskok 4:0. Šebestová se však dokázala vrátit zpět do hry a dokázala smazat ztrátu dvou brejků a dotáhnout set do tiebreaku. V tom už však recept na svou italskou soupeřku nenašla a prohrála.

Gengel zvládl v Egyptě semifinále
Marek Gengel (333.) v egyptském Šarm aš-Šajchu porazil v semifinálovém souboji po setech 7:5, 7:6(3) domácího tenistu Mohameda Maamoona (1100.), jenž hrál na turnaji na divokou kartu. Oba sety byly velmi vyrovnané. V tom prvním si Gengel vypracoval jediný brejkbol, který dokázal v závěrečném gemu první sady využít.

Druhý set začal lépe pro Egypťana, který ve třetím gemu prolomil Gengelovo podání. Náskok si ale dlouho neudržel, český tenista dokázal vyrovnat na 3:3. Set nakonec dospěl až do zkrácené hry, ve které uspěl Gengel.

27letý český tenista si zahraje v neděli své druhé letošní finále, ve kterém se pokusí obohatit svou sbírku titulů o sedmý kousek.

Palán postoupil v Bombaji do finále
Dominik Palán (466.) postoupil do šestého finále v sezóně, v indické Bombaji porazil v semifinále amerického tenistu Olivera Crawforda (355.) 7:6(5), 6:1. V prvním setu si oba soupeři vybojovali dva brejkboly, ale ani jeden zužitkován nebyl, takže rozhodnout musel tiebreak, který zvládl lépe Palán. Druhý set už byl jednoznačnou záležitostí v podání českého tenisty. Z dosavadních pěti letošních finále Palán přetavil v titul pouze jediné, a sice to v červenci ve španělském Bakiu.

Challenger Tour

HPP Open, Helsinky (muži, FIN, 67 960 EUR, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (112.) – Yannick Hanfmann (GER, 140.) 6:1, 6:2

ITF World Tennis Tour

J&T Banka Slovak Open 2022, Bratislava (ženy, SVK, 60 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Nigina Abduraimovová (UZB, 192.) – BARBORA PALICOVÁ (220.) 6:4, 7:5

Finále čtyřhry
MALEČKOVÁ, VORÁČOVÁ – K. Kužmová, V. Kužmová (obě SVK) 2:6, 7:5, 13:11

Egypt Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
MAREK GENGEL (333.) – Mohamed Maamoon (EGY, 1100.) 7:5, 7:6(3)

Finále čtyřhry
Van Wyk (RSA), Zgirovskij – GENGEL, Rosenkranz (GER) 2:6, 5:7

Columbus ITF M25 (muži, USA, 25 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
MATĚJ VOCEL (-) – Alexander Cozbinov (MDA, 578.) 6:2, 6:3

M25 Heraklion (muži, GRE, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (566.) – Titouan Droguet (FRA, 306.) 7:6(4), 7:6(6)

MSLTA ITF Mens $25K Tennis Championship 2022, Bombaj (muži, IND, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Oliver Crawford (USA, 355.) – DOMINIK PALÁN (466.) 6:7(5), 1:6

Archigen Cup, Solarino (ženy, ITA, 15 000 USD, koberec)
Semifinále dvouhry
Denise Valenteová (ITA, 1017.) – IVANA ŠEBESTOVÁ (687.) 6:3, 2:6, 7:6(2)

Finále čtyřhry
Gadientová (SUI), ŠEBESTOVÁ – De Stefanová, Gennarová (obě ITA) 5:7, 6:4, 8:10