Ocenění WTA: Mezi nominovanými jsou hned tři Češky

- Jan Vojkůvka

Ženská tenisová asociace (WTA) zveřejnila jednotlivé nominace na ceny ženského okruhu. Mezi vyvolené se dostaly hned tři české tenistky. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou v nominaci na cenu pro nejlepší deblový pár roku. O ocenění pro nováčka roku bude naopak usilovat Linda Fruhvirtová.

Ačkoliv Krejčíková se Siniakovou stihly letos odehrát jen osm turnajů (důvodem bylo hlavně dlouhodobé zranění Krejčíkové), patřily jednoznačně k nejlepším. Vyhrály hned tři grandslamové turnaje v Melbourne, Wimbledonu a US Open a na závěrečném Turnaji mistryň si proklestily cestu až do finále.

I díky tomu Siniaková zakončila sezonu jako deblová jednička a Krejčíková jako světová trojka ve čtyřhře. České tenistky budou v honbě za cenou pro nejlepší pár roku favoritkami.

Do boje o cenu WTA Doubles Team of the Year proti páru K+S půjdou jejich přemožitelky z finále WTA Finals Veronika Kuděrmetovová s Elise Mertensovou, Američanky Coco Gauffová s Jessicou Pegulaovou, také Gabriela Dabrowská s Giulianou Olmosovou a Ljudmila Kičenoková s Jelenou Ostapenkovou.

Český tenis bude mít zastoupení také v kategorii WTA Newcomer of the Year, tedy nováček roku. Toto ocenění je udělováno tenistce, která debutuje v elitní světové stovce, případně dosáhne nějakého obrovského úspěchu.

O toto ocenění bude usilovat Linda Fruhvirtová, která letos triumfovala na turnaji WTA v Čennaí a v 17 letech se stala nejmladší vítězkou titulu této sezony. Kromě toho figuruje na skvělém 77. místě žebříčku a na turnajích si zahrála například osmifinále v Miami či postoupila z kvalifikace do druhého kola US Open.

O cenu pro nováčka roku se uchází také Číňanka Čchin-wen Čeng, Němka Jule Niemeierová, Egypťanka Majar Šarífová, Britka Harriet Dartová a Brazilka Laura Pigossiová.

V kategorii WTA Player of the Year pro nejlepší hráčku sezony figurují světová jednička Iga Šwiateková, finalistka Wimbledonu a US Open Uns Džábirová, Američanky Coco Gauffová s Jessicou Pegulaovou, šampionka z Turnaje mistryň Caroline Garcíaová a Jelena Rybakinová, která se stala vůbec první grandslamovou vítězkou z Kazachstánu, když si podmanila Wimbledon.

Cenu WTA Most Improved Player of the Year, která se uděluje tenistce, jež prokázala nejlepší zlepšení a zakončila sezonu v první stovce, by rády získaly Jekatěrina Alexandrovová, Beatriz Haddad Maiaová, Veronika Kuděrmetovová, Ljudmila Samsonovová či Ajla Tomljanovicová.

Poslední ocenění je pro comeback roku. V této kategorii se nominace dočkaly Tatjana Mariaová, Daria Savilleová, Donna Vekičová a Serena Williamsová.