ATP oznámila pro příští sezonu rekordní navýšení odměn

- Filip Lefenda

Také v roce 2023 se mohou tenisté těšit na navýšení finančních odměn. Na mužských podnicích ATP a challengerech se v rámci příští sezony rozdělí rekordních 217,9 milionu dolarů (více než 5 miliard korun).

Bank současné sezony, která tento týden vrcholí závěrečným Turnajem mistrů v Turíně, činil 180,4 milionu dolarů. Směrem k nadcházejícímu ročníku se tak jedná o rekordní nárůst ve výši 37,5 milionu dolarů.

„Naši hráči jsou sportovci světové extratřídy a je naší prioritou zajistit jim odpovídající odměny. Jejich rekordní navýšení pro rok 2023 podtrhuje naše odhodlání neustále zvyšovat laťku. Když budeme dále spolupracovat, náš sport má obrovský potenciál pro další růst,“ pochvaluje si v prohlášení na webu ATP její šéf Andrea Gaudenzi.

Největší důraz je přitom kladen na challengery. Prize money zde v příští sezoně narostou o celých 75 procent ze současných 12,1 na 21,1 milionu dolarů.

ATP rovněž oznámila rozšíření tří podniků kategorie Masters 1000. V Madridu, Římě a Šanghaji se bude hrát místo dosavadních osmi dnů dvanáct. Další dva turnaje by měl stejný osud potkat od roku 2025.

Nová tenisová sezona začne už 29. prosince v Austrálii premiérovým ročníkem týmového United Cupu, tedy zbrusu nové soutěže smíšených družstev.