Alcaraz si jako nejmladší hráč v historii převzal trofej pro světovou jedničku

- Jan Vojkůvka

Přestože na Turnaji mistrů kvůli zranění nehraje, do Turína se Carlos Alcaraz vypravil. Hlavním důvodem byla možnost, že zakončí sezonu jako světová jednička. To se také v průběhu týdne stalo skutečností a devatenáctiletý španělský fenomén si ve středu přišel do turínské arény Pala Alpitour pro svou novou trofej. Trofej pro světovou jedničku.

„Hodně to pro mě znamená. Chci říct, že získat tuto trofej pro světovou jedničku a být součástí tenisové historie spolu se spoustou legend, je úžasný pocit,“ neskrýval Alcaraz nadšení během tiskové konference v Turíně. „Je to úžasný úspěch. Všechna ta dřina se vyplácí. Je pro mě neuvěřitelné, že jsem mohl dnes tuto trofej pozvednout.“

Aby mohl nablýskanou trofej uchopit do rukou a zvednout nad hlavu, potřeboval Alcaraz na probíhajícím Turnaji mistrů zaváhání dvou svých soupeřů. První podmínka byla splněna v pondělí, kdy Stefanos Tsitsipas prohrál s Novakem Djokovičem. Řek totiž potřeboval projít celým turnajem až k titulu bez jediné porážky. Druhá podmínka pak byla splněna v úterý.

Během úterního programu si totiž Rafael Nadal připsal druhou porážku na ATP Finals, kvůli čemuž přišel o naději na postup do semifinále. A tím pádem i o možnost Turnaj mistrů vyhrát a sesadit Alcaraze z postu jedničky.

Ve středu večer pak byl mladý Španěl oficiálně korunován světovou jedničkou na konci sezony. Jedná se o jeho další rekordní počin, jelikož přezimuje na prvním místě světa jako vůbec nejmladší tenista v historii. Překoná tím počin Lleytona Hewitta ze sezony 2001, kdy byl Australan o rok starší.

„Už od dětství bylo mým snem, že se stanu světovou jedničkou, a že zakončím sezonu jako světová jednička. Takže právě teď jsem velmi, velmi šťastný,“ usmíval se Španěl.

Alcaraz tím završil veleúspěšný rok 2022, během něhož vyhrál US open, podmanil si Masters v Miami i Madridu a získal tituly také v Riu a Barceloně. Kromě toho byl ve čtvrtfinále Roland Garros a zahrál si například semifinále v Indian Wells.

Závěr sezony však svěřenec Juana Carlose Ferrera tak šťastný neměl. Po postupu do semifinále v Basileji se vypravil do Paříže, kde skrečoval čtvrtfinále s Holgerem Runem. Bylo to pro něj frustrující, jelikož se dozvěděl, že kvůli zranění břišního svalu nebude moci v Turíně hrát.

Zranění se ale podle všeho rychle hojí. „Jde to velmi dobře a velmi rychle. Mohu říct, že během týdne se to hodně zlepšilo. Na začátku nové sezony budu stoprocentně připravený,“ upozornil Alcaraz s tím, že sezonu odstartuje až na Australian Open. Vynechá nejen United Cup, ale také všechny další turnaje, které melbournskému grandslamu předchází.