Překvapivá slova? Alcaraz si zaslouží být světovou jedničkou, tvrdí Djokovič

- Daniel Gargulák

Novak Djokovič na aktuálním Turnaji mistrů v Turíně prokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa a že se řadí k favoritům na celkový triumf. Jeho pořadí v žebříčku, tedy 8. místo, by ale nemuselo o něčem podobném neznalému fanouškovi napovídat. Během turnaje zodpověděl Djokovič dotaz i ohledně současné světové jedničky Carlose Alcaraze.

Píše se konec ledna roku 2022, v Austrálii právě vrcholí Australian Open, ovšem bez účasti Novaka Djokoviče, kterému z velmi dobře známých důvodů nebyl umožněn start na prvním grandslamu sezóny. Stejná situace se opakovala i na US Open a vítězství na Wimbledonu Djokovičovi nebylo z pohledu žebříčku k ničemu, jelikož ATP za něj neudělovala body.

I proto srbský tenisový kouzelník spadl až na 8. příčku hodnocení nejlepších tenistů světa. A možná i díky tomu je současnou jedničkou mladičký Carlos Alcaraz, o zásluhách jeho postavení ale diplomaticky naladěný Novak neměl na Turnaji mistrů pochyby. „Zaslouží si být jedničkou, o tom není pochyb,“ komentoval dotaz, zda by byl světovou jedničkou právě on, pokud by mu bylo umožněno startovat na všech akcích sezóny.

„Carlos je skvělý chlapík, pracuje velmi tvrdě. Je úžasnou tváří tenisového světa, kterému dělá skvělou reklamu,“ hledal jen slova chvály Djokovič na adresu Alcaraze.

„Letošní sezóna pro mě byla samozřejmě velmi zvláštní, zmeškal jsem hodně turnajů,“ posteskl si. „Musím ale říct, že mě to zase posunulo i jako člověka. Naučil jsem se o sobě i o světě, ve kterém žiju, spoustu věcí.“

„Snažím se zůstat optimistický a už se těším na nový rok v Austrálii. Uvidíme, co příští sezóna přinese,“ uzavíral s nadějnými vyhlídkami a plný odhodlání devítinásobný šampion Australian Open.

Djokovič se na kurty v Melbourne v roce 2023 nyní již velmi pravděpodobně vrátí. A kdo ví, třeba právě na nich nastartuje svoji cestu zpět za postavením prvního tenisty světa. Na vrcholu pořadí dosud strávil rekordních 373 týdnů.