KOMENTÁŘ: Rychlý a zběsilý BJK Cup v Glasgow přinesl spíše rozčarování

- Marek Bartošík

Reklama na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové zní dobře. Nejlepší tenistky se na jediném místě poperou za svou zemi o úspěch ve slavné týmové soutěži, která po posledním klasickém ročníku 2019 zcela vyměnila kabát. Realita je ale o poznání méně přívětivá. Spousta hráček včetně světové jedničky Igy Šwiatekové kvůli nesmyslnému kalendáři chyběla, jiné musely ždímat poslední zbytky sil, aby turnaj vůbec důstojně odehrály.

Málokoho překvapilo, že na BJKC do Glasgow nezavítalo hned několik elitních tenistek, jejichž reprezentace měly účast jistou. Pořadatele nejvíce bolela omluvenka světové jedničky Igy Šwiatekové, která veřejně zkritizovala hlavní tenisové organizace (WTA, ITF) za neschopnost domluvit rozumný kalendář akcí.

Šwiateková se zúčastnila Turnaje mistryň (WTA Finals) v americkém Fort Worthu a cesta do skotského Glasgow, zahrnující i časový posun šest hodin, pro ni po náročné sezóně nepřicházela v úvahu. Stejný dvojboj nakonec odmítla i třetí hráčka žebříčku Jessica Pegulaová, jež tak nepomohla Američankám v nabité skupině D.

Když už se někdo z Fort Worthu do Glasgow vydal, jednalo se prakticky o sebeobětování. Belgičanka Elise Mertensová, která získala na WTA Finals v noci z pondělí na úterý deblový titul, se zapojila do akce ve středu, ovšem pouze ve čtyřhře. Už o den později se s BJKC rozloučila, když skrečovala nic neřešící třetí set proti Australance Ajle Tomljanovicové (Austrálie v tu chvíli měla jistý postup ze základní skupiny do semifinále).

Druhou hrdinkou byla Kateřina Siniaková, která se připojila k českému BJKC týmu až ve středu, tedy den po začátku turnaje a pouhý den před prvním zápasem proti Polsku! Deblová světová jednička přesto pomohla porazit naše severní sousedky fenomenálním výkonem ve čtyřhře, v pátek pak senzačně vyřídila i americkou hvězdu Coco Gauffovou.

Fanouškovi, který neměl kompletní vhled do situace, se následně vůbec nelíbilo, že Siniaková nefigurovala v nominaci do dvouher v sobotním semifinále proti Švýcarkám. Její nasazení ale jednoduše nebylo možné, jelikož na ni dolehla únava, jak zmínil i kapitán Petr Pála. Aby taky ne, když měly české tenistky v neúplné sestavě odehrát už třetí utkání ve třech dnech.

Jako zcela nesmyslné se navíc ukázalo pravidlo, že se v základní skupině musí kvůli vysílacím právům i v případě rozhodnutého stavu uskutečnit závěrečná čtyřhra. Páteční program tak nejprve obsahoval zbytečný debl mezi vypadnuvší Kanadou a postupujícím Švýcarskem, což oddálilo začátek duelu České republiky a USA. I v tomto souboji se musela dohrát čtyřhra, což nesl celý český tým velmi nelibě. Karolíně Muchové a Karolíně Plíškové ubyly síly i sebevědomí do dalšího zápasu, kapitánovi Pálovi zase zmizely cenné hodiny z přípravy na sobotní mač s odpočatějšími Švýcarkami.

Pozitivní body pro BJKC v Glasgow se hledají opravdu složitě. Češky si pochvalovaly podporu fanoušků, jichž dorazilo do Emirates Areny několik desítek. I takové číslo, odpovídající spíše turnajům ITF, skutečně znamenalo ve srovnání s jinými týmy kromě domácí Velké Británie nadprůměrnou diváckou podporu. Hrstce věrných příznivců patří velký dík za to, že atmosféra při českých zápasech nebyla ani zdaleka pohřební.

Mezinárodní tenisová federace má po rozporuplném ročníku, který rozhodně nepřekonal loňské pražské vydání, o čem přemýšlet. Organizátoři sice mají v rukávu eso v podobě mimořádně štědrých finančních odměn (cca 266 milionů korun), tato jedna karta jim ale na vymazání všech potíží – především termínové kolize s WTA Finals – jednoduše nestačí. Peníze nikdy nebyly, nejsou a ani nebudou všechno.