Smutný BJKC Plíškové. Celkově mi to nesedlo, ale všichni na mě byli hodní, říká

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z GLASGOW – Letošní finále Poháru Billie Jean Kingové se Karolíně Plíškové výrazně nevydařilo. Zkušená česká tenistka, která dříve v této týmové soutěži mnohokrát zazářila, nastřádala v glasgowské Emirates Areně nelichotivou bilanci 0:3 na zápasy. Jako jediná členka výběru Petra Pály tak nezískala ani bod. „Celý týden jsem se tu cítila blbě,“ líčila zklamaná Plíšková.

Někdejší světová jednička Karolína Plíšková byla hrdinkou finále tehdejšího Fed Cupu v letech 2015 a 2016, po závěrečném turnaji letošního ročníku BJKC se ale musí smířit se zcela opačným výsledkem.

Třicetiletá Plíšková nejprve nestačila ve čtvrtek na Polku Magdu Linetteovou (4:6, 1:6), poté v pátek neuspěla v nic neřešící čtyřhře po boku Karolíny Muchové proti Američankám Madison Keysové a Taylor Townsendové (3:6, 3:6). A v sobotu nenašla recept na skvěle hrající Švýcarku Belindu Bencicovou (2:6, 6:7).

„Ani jsem nechtěla nastoupit,“ přiznala po porážce s Bencicovou. „Celý týden jsem se tu cítila blbě. Ale nakonec jsem snad odehrála docela dobrý zápas. Druhý set patřil k těm nejlepším v sezoně a strašně mě mrzí, že jsem se nedostala do třetího,“ litovala Plíšková.

Dvojnásobná grandslamová finalistka také poukázala na nesmyslnost programu, když Češky musely v pátek nastoupit za rozhodnutého stavu do deblu proti Američankám. A to se ukázalo pro pouze čtyřčlenný tým, oslabený kvůli nečekané absenci Barbory Krejčíkové, jako výrazný zádrhel.

„Stačilo by, kdyby tady (Bára) byla a občas nám ulehčila třeba jedním startem. Takhle se pořád někdo musel šetřit na debla. Někdy pár maličkostí leccos ovlivní. Určitě mi neprospělo, že jsem v pátek večer musela do nesmyslného debla. Celkově mi to tady nesedlo. Ale všichni se shodli, že bych proti Belindě nastoupit měla,“ objasnila týmová jednička, jež se do zápasu s olympijskou šampionkou rozhodně nehrnula.

„Ne že bych se bála Belindy. Jen jsem říkala, že Katka (Siniaková) i Maky (Vondroušová) mají lepší formu než já. Ale ony nastoupit nechtěly. Tvrdily, že na ni nestačily, i když hrály dobře, a že mám ze všech největší šanci, když předvedu svůj top výkon,“ zmínila Plíšková.

Zatímco ve třetím kole letošního US Open si česká ranařka proti Bencicové připsala cennou výhru, v sobotním klání BJKC na sebevědomou Švýcarku od začátku nestačila. A v televizním rozhovoru po bolestivé porážce dokonce oznámila, že v reprezentaci zřejmě skončí.

„Ještě se zamyslím a uvidím. Mám čas,“ korigovala svůj původní výrok. „Všichni se ke mně chovali hezky. Vycházeli jsme si vstříc. Mám ten tým ráda, protože jsem s ním hodně zažila,“ dodala Plíšková.